IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на света ще намалее за първи път след 2050 г.

Растежът ще продължи и вероятно ще достигне връх през 2064 г. от около 9,7 милиарда души, а след това ще намалее до около 8,8 милиарда до 2100 г.

16:25 | 15.07.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Населението на света вероятно ще намалее след 2050 г., сочи анализ. Това е потенциална заплаха за световната икономика, тъй като намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст засяга производството и данъците, пише Bloomberg TV Bulgaria.  

Това би бил първият път в съвременната история, когато ръстът на броя на жителите по света ще спре, твърдят изследователи от медицинското списание The Lancet. 

Достъпът до контрацепция и образованието на жените ще изпрати плодовитостта под нивото, необходимо за поддържане на сегашното население, посочват авторите. 

„Това проучване предоставя на правителствата на всички страни възможност да започнат да преосмислят своите политики за миграция, работна сила и икономическо развитие за справяне с предизвикателствата, представени от демографските промени“, заяви водещият автор Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Медицинския факултет на Вашингтонския университет.   

От 1950 г. населението в световен мащаб се увеличава между 1% и 2% всяка година. Растежът ще продължи и вероятно ще достигне връх през 2064 г. от около 9,7 милиарда души, а след това ще намалее до около 8,8 милиарда до 2100 г. - с около 2 милиарда по-малко в сравнение с предишните прогнози, сочи докладът. 

В Азия и Централна и Източна Европа ще се наблюдават някои от най-бързите спадове, сочи още анализът.  

В 23 страни населението ще се свие наполовина, включително в Япония, Тайланд, Италия и Испания, прогнозират авторите. 

Предполага се, че САЩ ще имат четвъртото по големина население в трудоспособна възраст в света през 2100 г. след Индия, Нигерия и Китай. Имиграцията вероятно ще поддържа работната сила на страната, като се предполага, че половин милион повече хора ще имигрират в САЩ, отколкото ще емигрират през 2100 г.  

Субсахарска Африка може да стане по-мощна, тъй като населението й се увеличава, а Индия и Китай също ще получат влияние. Проучването предвижда и огромни промени в глобалната възрастова структура - хората над 80 години ще са по-многобройни от децата под пет години.  

Демографската криза може да има големи последици за икономиката. По-ниският брой работници ще доведе до икономически спад и по-бавен растеж на стандарта на живот и ще увеличи тежестта за покриване на пенсиите и здравеопазването, посочват авторите. 

„Съществува много реална опасност на фона на намаляващото население някои страни да обмислят политики, които ограничават достъпа до репродуктивните здравни услуги, което да доведе до потенциално пагубни последици“, каза още Кристофър Мъри.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
основен биологичен закон... ако условията са добри, една популация растеако не са, намалява!този закон не робува на борсата или на никой алчен спекулант... квото и да ви говорят, природните закони работят.да, расиско кооопеле Негрия ще ни бие ако няма промяна в нашата лоша среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
западния свят е убеден в това от поне 3 десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
70 е пак повече от твоетоИнвестора, пак ли толерирате мазнокосия тъъпак да сее расизъм по форумите ви??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Залагам 100 лева че намаляването ще почне по-рано. Още една-две пандемии и няколко сериозни кризи могат да убедят доста хора, че не е добра идея да имаш деца в такива жестоки времена. Особено ако нямаш достъп до що годе добри здравни услуги.В Китай ККП спря насила растежа на населението. Остава някой друг да се погрижи за Индия и Африка и 'сичко ще е 6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Нeгрия няма как да стане "по-мощна", защото простото размножаване в съвременната епоха е безполезно и дори вредно, при липса на образование, ниво на компетенство и елементарно трудолюбие. Статистиците чисто математически изчисляват огромен ръст на населението в тоя регион, но не се замислят - кой ще е луд да храни милиарди индивиди с IQ около и под 70, които само плюскат и се размножават, но са негодни за каквато и да е цивилизационна дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още