IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски съд: Apple не трябва да плаща 13 млрд. евро данъци в Ирландия

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия от 2016 г.

12:42 | 15.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия (ЕК) да поиска Apple да плати 13 млрд. евро неплатени данъци на Ирландия, пише CNBC.

През август 2016 г. ЕК заключи, че ирландското правителство е предоставило незаконни данъчни облекчения на Apple и ѝ нареди да възстанови сумата от 13 млрд. евро.

По това време Европейската комисия заяви, че Ирландия е позволила на Apple да плаща „значително по-малко данъци от други предприятия в продължение на много години“, което означава, че американският гигант е имал право да плаща ефективна данъчна ставка на корпоративния данък от 1% върху европейската си печалба през 2003 г., която е спаднала до 0,005% през 2014 г.

Ирландското правителството и Apple решиха да обжалват решението на ЕК, като от компанията заявиха, че заповедта за връщането на данъци „противоречи на реалността и здравия разум“.

Ирландия, Apple и Европейската комисия сега имат два месеца, за да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да насочат случая към най-големия трибунал в Европейския съюз.

Случаят, включващ американски технологичен гигант, е особено важен и е ключова част от усилията на ЕС да се бори с данъчните измами в последните години. Той може да повлияе на начина, по който Брюксел се отнася с други компании във връзка с данъчното облагане.

Облагането играе още по-важна роля след кризата с Covid-19. Тъй като много правителства увеличават разходите си, те ще търсят нови източници на приходи под формата на данъци.

В този контекст текат непрекъснати дебати дали Европейският съюз трябва да има собствен дигитален данък – такса за големите технологични гиганти, така че да се гарантира, че те плащат по-справедлив дял спрямо по-традиционните бизнеси.

Плановете на някои европейски държави, включително Испания, да облагат технологичните гиганти повече, се сблъскаха с недоволството на САЩ, които твърдят, че данъкът е дискриминационен спрямо местните фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
всъщност, пардон за неточноста... Кук е сео.... търсиме собственика?така че който има акции в Епъл да продава веднага или да бега бърже!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
... вкъщи в Дубай... или ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Вкъщи си е ... готви (cook) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
интересно, къде е обвиняемия Кук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още