IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи излизат отново на национален протест на ГКПП „Дунав мост"

Настояват за отмяна на тол системата и връщане на винетните такси

11:02 | 15.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, Архив</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, Архив

Днес на граничния пункт „Дунав мост" е насрочен национален протест на превозвачите.

Отмяна на тол системата и връщане на винетните такси - за това ще настояват превозвачи и управители на транспортни фирми от цялата страна, които се събират днес на протест в района на граничния пункт „Дунав мост", съобщава БНР.

Само преди дни проф. Олег Асенов от Пътната агенция се срещна в Русе с представители на бранша, но както става ясно, не са постигнали съгласие.

Според превозвачите системата не работи.

„Предали сме му достатъчно доказателства в писмен вид, които показват всички тези неизправности и ние продължаваме да настояваме за връщане на винетната система", каза организаторът на протеста Мариета Иванова и поясни, че събитието няма нищо общо с политическата обстановка в страната. 

В началото на годината също имаше национален протест на всички превозвачи в пътнически превози, товарни превози, таксита и други организации като превозвачи и търговци на горива и зърнопроизводители - всички засегнати от новата тол система.

Тогава беше обяснено, че превозвачите не са против самата тол система. Според тях моделът на тол системата е сгрешен.

„Смятаме, че тя е полезна и необходима, но начинът на организация и моделът ѝ са сгрешени. Обхватът на тол системата в България е цели 30% от републиканската пътна мрежа", посочиха протестиращите.

В другите страни членки на Европейския съюз (ЕС) няма тол система за втори клас пътища или за такъв голям процент първокласни пътища, обясниха тогава протестиращите. 

Първоначално новата система трябваше да влезе в сила от 16 август м. г., но стартът й беше отложен за 1 март. Заради липсата на готовност превозвачите извоюваха от премиера Бойко Борисов гратисен период до 27 март.

Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата за движение по 3115 км. магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози, която беше задействанаот 1 март.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Ти можеш ли първо да ми ремонтираш една къща, а после ако ми хареса да ти платя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Хубаво би било първо да си оправят пътищата да видим канавките храстите премахнати осова линия ... хубав асфалт и тогава да кажат ето вижте правим пътя и ще събираме пари ..... сега просто събират пари в общия кюп на бюджета .... става същото Айно както с парите от здравната каса..... и пътищата отново ще бъдат Айно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още