IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън рискува разединена Великобритания

Този път искрата запали новото законодателство за единния вътрешен пазар

19:57 | 16.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британците са подтиквани да се подготвят за живота след Brexit, но проблемите се увеличават, след като министрите се борят с това как да разпределят правомощия, упражнявани преди това в Брюксел. Един от най-трънливите въпроси ще бъде създаването на нов вътрешен пазар във Великобритания. Предложенията за държавна помощ, които биха дали законни права на парламента да контролира политиките за цялото Обединено кралство, сега заплашват да предизвикат надигащо се конституционно напрежение. Бъдещето на съюза е поставено на карта, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Делегирането, което започна при лейбъристкото управление на Тони Блеър, беше признание, че универсалният подход вече не е възможен за цяла Великобритания и че трябва да се направи известна отстъпка спрямо независимите настроения в четирите нации. Имаше смисъл да се прехвърлят определени правомощия по-близо до жителите. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат изключителни права да определят политики в областта на здравеопазването, образованието и социалната сфера. Архитектите на делегирането не предвиждаха, че Великобритания ще напусне ЕС, както и натиска, който ще бъде оказан на тази система. Пандемията подчертава различията в политиките, след като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия облекчиха по-бавно от Англия блокажите заради коронавируса. Но именно Brexit разкрива най-острите противоречия. Подробностите за постигнатото споразумение с Брюксел сега рискуват да обтегнат съюза до точката на скъсване на фона на обвиненията срещу „заграбване на властта“ от Лондон.

Този път искрата запали новото законодателство за единния вътрешен пазар. Парламентът иска да определи стандарти за държавните помощи, храните, околната среда и хуманното отношение към животните. Всички те ще бъдат част от преговорната му позиция, докато договаря бъдещите търговски споразумения с други страни. Отговорът на някои политици в националните събрания беше яростен. Новите предложения за държавната помощ, по думите на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, са „пълномащабна атака срещу делегирането“.

Разбираемо и правилно е правителството на Обединеното кралство да се стреми да изгради подходящ вътрешен пазар и общи политики по важни въпроси като държавната помощ. Необходимо му е да избегне по-нататъшна фрагментация на Обединеното кралство и отваряне на експлоатируеми различия по въпроси, които пряко ще повлияят на най-важните търговски отношения на държавата и на икономиката като цяло. Подходът на Борис Джонсън обаче не е този, който трябва да се възприеме. Едностранното приемане на закон от парламента рискува Англия да бъде разглеждана като тормозещия голям брат. Тя има икономическата мощ и ще използва политическата си сила, за да принуди останалите нации във Великобритания да спазват линията.

Такъв подход от парламента не е нищо ново за това правителство. Сътрудничеството не е силна страна на премиера. Изказаха се опасения относно споделянето на данни за тестване за вируса с местните власти. Марк Дрейкфорд, първият министър на Уелс, неотдавна се оплака от липсата на комуникация с премиера относно плановете за премахване на блокажите. Твърде често Джонсън е изглеждал като министър-председател на Англия. По въпроса за държавната помощ височайшият подход може да бъде силно контрапродуктивен. Шотландия вероятно ще го използва преди изборите през май 2021 г. Социологическите проучвания вече сочат, че преследващата независимост Шотландска национална партия е на път да спечели с голяма преднина. Област на допълнителна несигурност ще бъде това как да се третира специалният статут на Северна Ирландия. Колкото повече останалата част от Обединеното кралство се отклонява от правилата на Европейския съюз, толкова по-проблемни ще станат търговските отношения със Северна Ирландия, която ще остане част от митническата зона на ЕС.

Бизнесът трябва да играе роля при аргументацията за единен вътрешен пазар. И все пак зависи от правителството на Джонсън да зададе курса. Той трябва да си осигури одобрена позиция от останалите нации в Обединеното кралство - или рискува барабаните, биещи за независимост, да стават все по-шумни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
SA
преди 3 години
Карма. Номерата, които ги въртяха на ЕС, сега ги връхлитат с пълна сила - отцепване, изолация, стремеж да са различни и специални. Няма как да е иначе - същите тия хора гласуваха за брекзит и няма как да имат друго мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още