IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Протестите показаха, че старото делене на дясно и ляво не работи

Дали Борисов ще подаде оставка зависи от нервната му система, смята проф. Антоанета Христова

14:44 | 13.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Масовите протести в страната продължават. След столицата и плажуването на охраняемия плаж в „Росенец“ недоволството се пренесе и в други големи български градове. Войната между институциите се изостри. Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор, а премиерът Бойко Борисов обяви, че само отговорността е това, което го спира да се откаже от властта.

„Не обмисляме оставка на кабинета”, потвърди тази сутрин и вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с протестите от последните дни.

Тези протести показват, че старото делене между ляво и дясно вече не работи. Около тази теза се обединиха по bTV политолозите Андрей Райчев и Стойчо Стойчев.

Протестите сега приличат на протестите от 2014 г. – нямат социални, а политически искания, и основната им тема е върховенството на закона, което се дискутира в общественото пространство вече 20-25 години, каза Стойчев. Голямото събитие е, че дясното вече има нов лидер за пръв път от Иван Костов насам. Името на този лидер е Христо Иванов, каза Андрей Райчев. 

Според него Иванов е наложил нов тип говорене, като е избягал от класическата „антикомунистическа риторика на дясното от 90-те“. Съпредеседателят на „Демократична България“ прави дребни забележки в интервютата си към своите опоненти и те променят своето поведение, смята Райчев. Като пример той даде случая с Корнелия Нинова, която Христо Иванов не е атакувал на антикомунистическа основа, а я упрекнал за това, че не говори срещу Гешев, след което лидерът на БСП започнал да критикува главния прокурор.

„Вече имаме ясно изразен център, дясно и ляво в нашето политическо пространство“, категоричен е Райчев, според когото дълго време – от управлението на Симеон Сакскобургготски, десните не са могли да се еманципират от центъра.

„Старото делене ляво-дясно отдавна не работи“, смята и Стойчев, който вижда „голямото делене сега между либерализъм и консерватизъм“. Политическите сили, участващи в протестите сега, са пролиберално настроени. По неговите думи президентът Румен Радев е обединител на всички разнопосочни искания на протестиращите и „той е лицето на цялата тази амалгама“.

Андрей Райчев е убеден, че ситуацията ще се успокои само чрез предсрочни избори, а президентът Радев ще направи нужното, за да се пресече търговията с гласове.

„Не виждам защо трябва да се правят предсрочни избори 7 месеца преди редовните“, репликира Стойчо Стойчев. Според него президентът ще припознае някоя политическа сила, чрез която да участва във вота.

Андрей Райчев пък е убеден, че Румен Радев няма да направи партия.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев коментираха по Bulgaria ON AIR възможните сценарии и нагласи.

Според Христова исканията на протестиращите са основателни, но перспективата им опира до днешния ден. "Дали Борисов ще подаде оставка зависи от нервната му система. Възраженията на хората са към секторните политики, но не могат да го изговорят. Сред протестиращите има хора, които са заминали в чужбина, завърнали ли са се, не са се реализирали. Те казват да свалим правителството днес, пък утре ще видим", обясни тя.

Светлин Тачев посочи, че хората на протестите търсят бъдеще. "Има много млади, които търсят бъдеще. Протестите са форма на гражданско участие, имат оздравителна функция за демокрацията. Акцията на Христо Иванов беше много добре замислена и напипа пулса на гражданите - проблемите с правната система. Държавен плаж е заграден и се използва като частен, "Алепу" и подпорната стена - проблемите се натрупват в обществото и избиват. Това беше искрата, която Христо Иванов запали. Така той вдигна топката на президента, който я заби", коментира социологът.

Проф. Христова смята, че акцията на Христо Иванов в парк "Росенец" е добре изигран пиарски спектакъл. "По-дълбокият мотив е друг. Чували ли сте някога Христо Иванов да каже дали е ляв, или десен - не. Претенцията му е да заеме балансьорската позиция на ДПС. Това, че ДПС употреби много власт през годините, с което издразни българските граждани, сега беше използвано", отбеляза тя. 

Тачев смята, че протестите са спонтанни. Хората не се идентифицират и с политици, обединява ги искането им за сваляне на правителството.

Антоанета Христова каза, че хората не се идентифицират с политически партии, защото нямат политическа насоченост. "Там няма хора с политическа насоченост, това е заради критично лошото образование у нас, такива протести винаги са манипулирани. Наблюдавайте посланията отвън и ще видите, че може би мотивацията  на някои хора е ситуацията да се превърне в хаос", заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Егати глупостите. Нямало вече ляво-дясно!? Щенка ви се, защото с политическа мимикрия се опитвате да си отворите политическа ниша, каквато няма свободна. Винаги ще има два основни подхода в отношението към политико-икономическите процеси - либерален и социален. Либералният ще се опитва да остави богатството у хората, които го изработват, а социалният ще иска първо да го събира в един кюп и после наши хора да го разпределят на още по-наши, като при това получават трлъсти подкупи за благосклонността си. Корупцията е иманентно свързана с т. нар. социали леви управления.А Христо Иванов е толкова активен срещу ДПС, защото техните бизнес интереси се конкурират с интересите на спонсора му. Освен това притесненията на този спонсор, че Главният прокурор е човек на конкурента му, определя пък фиксацията и срещу него. Какъв лидер може да е Христо Иванов - най-прозрачният шут сред гендерите!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
по нашите земи поне в последните 30 години такова делене не е имало... измислено е от платени нищонеправещи политолози..все оше сме на същата стъпка като 90те... борим се да си върнем държавата от селския ни елит и да има справедливост (правораздаване)... като се случи това, тогава ще израстнем на ниво за дебат леви/десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Хм, политолозите не бяха ли хора, които съвършено разбираемо могат да обяснят кои събития са допринесли за възникването на някои обществени процеси, но са съвсем неспособни да предскажат до каква промяна ще доведат тези процеси? А делението ляво-дясно си го има, само където в днешно време либералите са нарочени за социалисти, а консерваторите за крайно десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още