IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентски балотаж – ще избяга ли Полша от задаващия се авторитаризъм?

Днес поляците ще избират президент между Анджей Дуда и Рафал Тшасковски, докато коронавирусът продължава да затяга хватката си върху полската икономика

11:30 | 12.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Днес поляците избират своя президент за следващите пет години, докато пандемията от коронавирус увеличава натиска си върху популистката власт в страната. Очаква се вотът ще има отчетливи политически последици за страната, страдаща от дълбоко партийно разделение, съобщават Bloomberg и Ройтерс.

Двамата съперници в надпреварата са сегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата националноконсервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП). Гласуването в рамките на днешния ден ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на двете партии. Конфликтът между двете политически сили доминира в полската политика от 2005 г.

В понеделник вечерта партийното разделение беше илюстрирано от два предавани по телевизията кандидатпрезидентски "дебата", във всеки от които участваше само един кандидат, а подиумът за противника остана празен. Анджей Дуда отговаряше на въпроси от благоразположени избиратели по националната полска телевизия, а Рафал Тшасковски отговаряше на въпроси от 20 медии. И двете кампании представят победата на своя противник като същинска катастрофа за страната. 

Приятелят на Тръмп

Президентската победа на Дуда през 2015 г., месец преди Доналд Тръмп да стартира предизборната си кампания, бележи началото на поредица от събития, които помогнаха на ПиС да поеме властта с обещанието  да изгони „елитите“ от Полша.

Преди избухването на пандемията Дуда предвкусваше преизбирането си на фона на рекордно ниската безработица и законът и победата на ПиС на парламентарните избори през октомври. След посещение в Белия дом, министър-председателят на Полша излезе начело в първия тур на 28 юни макар и без мнозинството, което е необходимо, за да избегне още един вот.

Анджей Дуда се представя като защитник на консервативните семейни ценности, който е против либералния начин на живот, "чужд" според него на полската култура - като правата на ЛГБТ общността. Той обещава да запази инициативите на ПиС за социални разходи и да продължи да подобрява жизнения стандарт, изтъквайки големите инвестиции в публични проекти. "Бих искал в края на втория ми мандат поляците да печелят средно равностойността на 2000 евро", каза Дуда на предизборна проява в края на юни.

Във външната политика сегашният президент иска да запази силен полско-американския съюз. Дуда смята, че победата на неговия противник би довела до задънена улица взаимодействието между институцията и ръководеното от ПиС правителство в момент, когато страната се нуждае от единство, за да се справи с икономическите последици от пандемията от коронавируса.

Претендентът

На свой ред поддръжниците на Тшасковски се страхуват, че победата на Дуда би тласнала още по-силно Полша към авторитаризъм, би я превърнала в страна с пристрастни съдилища и слаби граждански свободи, тоест би я превърнало в затворено общество, прекъснало връзката си с Европейския съюз. Според Тшасковски Полша има нужда от независим президент, а Дуда е подставено лице на ПиС и нейния лидер Ярослав Качински, въпреки че официално не е член на дясната партия.

Ако Тшасковски спечели, той може да блокира почти всеки законопроект, одобрен от контролирания от ПиС парламент, тъй като управляващата партия няма необходимото мнозинство от три пети за преодоляване на президентско вето. Опозиционният кандидат обеща да си сътрудничи добросъвестно с правителство на ПиС, ако спечели изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
избраха си "авторитаризма" без шейснайсполови бракове и без правата на рептилите, впрочем тия повече нема се върнат нивга, отече тя беше що беше ..... чака ни само авторитаризъм и популизъм .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още