IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.

Делът на възобновяемата енергия в страната може да нарасне до 75% към 2030 г., посочват от BloombergNEF в проучване, засягащо България, Чехия, Полша и Румъния

08:16 | 09.07.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преходът към чиста енергия в Европа се ускорява. Тъй като икономиката на въглищата е подложена на натиск, става ясно, че текущата пазарна динамика и политическите сили се насочват към по-чисти, по-икономични енергийни източници, които да обособят центъра на енергийната система на Европа. През последните три години 15 европейски страни поеха ангажимент да прекратят производството на енергия чрез въглища, премахвайки твърдите изкопаеми горива от своя енергиен микс. Това включва извеждането от експлоатация на повече от 130 съществуващи въглищни електроцентрали.

Европа демонстрира силно лидерство по отношение на защитата на климата, като се ангажира с постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. и дава тласък на усилията си за постепенно загърбване на въглищата. В светлината на кризата с COVID-19 се създава както възможност, така и спешна нужда да се подходи към един по-здрав, зелен и устойчив подход на възстановяване на глобалната икономика.

За да се постигне това, правителствата, регионалните власти, кметовете и общностите ще играят важна роля за осъществяването на енергийния справедлив преход, без да бъде изоставен никого, посочват от BloombergNEF в своя аналитичен доклад, засягащ страни като България, Чехия, Полша и Румъния, изготвен съвместно с Bloomberg Philanthropies.

Проучването се фокусира върху пазарните условия и съществуващите политики по отношение на въглищата и енергийния сектор като цяло.

Според BNEF преминаването на въпросните страни към възобновяеми енергийни източници може да отключи до 54 млрд. евро инвестиции и да създаде около 45 хил. нови работни места, стимули, които са необходими на икономиката, за да се възстанови от пандемията.

Поглеждайки напред и отвъд настоящите амбиции, европейската „Зелена сделка“ и подобреният пакет за възстановяване могат да насърчат действията в областта на климата в България, Чехия, Полша и Румъния и други европейски региони, зависими от въглищата, като подкрепят инсталирането на по-евтини и по-чисти енергийни източници, изтъкват от BNEF.

България

Сценарият на BNEF за България предвижда почти 8GW нови мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), инсталирани през следващото десетилетие, докато капацитетът на въглищните съоръжения ще се свие с близо три четвърти до 1,3GW към 2030 г.

Приблизително половината от сега наличните въглищни централи в България са на повече от 50 години и доближават края на своята производствена жизненост. 1 1

Други съоръжения, които са на възраст поне 40 години, стават нерентабилни заради високите разходи около отделяния от тях въглероден диоксид. Една от централите, пусната в експлоатация още през 2011 г., вече се възползва от доживотна дерогация, за да приведе операциите си съобразно разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) относно замърсяването на въздуха. Скъпото преоборудване, изисквано от регулациите относно емисиите, не е включено в сценария на BNEF, но общата инвестиция, необходима за останалите 1,3 GW, е значително по-ниска от цената на модернизирането на всички съществуващи въглищни мощности.

Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
vodoley
преди 3 години
Ох, ох ! Ние потенциал имаме, ама желание нямаме. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не, че нещо, но геотермалните източници в България нямат потенциала за производство на електричество, температурата им не е достатъчно висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Пълна идиотия ! Вятърният капацитет в Бг отдавна е усвоен. От тук нантатък колкото и перки да забучите, няма да вдигнете производството, а само драстично ще оскъпите микса. Слънчев капацитет има, но той, както навсякъде по ЕС, работи едва около 1/8 от времето и изисква зловещ баланс. Хидроенергийният потенциал отдавна е усвоен и освен ПАВЕЦ друго не остана, но и той е в случай на запазване на ядрената компонента. Албанците добивали по 5 ст., кога ? В 12 през нощта или декември при -20 градуса навън ? Само *** могат да твърдят подобни безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
разбира се , че имаме потенциал .... вятъра , слънцето , геотермалната енергия са местен ресурс ... албанците добиват ток от слънце на цена под 5ст за киловат ... в румъния най-евтиният ток в момента е този от вятърни централи ... турците изграждат усилено базови мощности с геотермална енергия ... да , електропреносната система трябва да се модернизира и това ще струва пари ... в целият европейски съюз , а и по света , точно това се прави . трябва да се проектира така , че да интегрира надежно ВЕИ . толкова успешни примери има по света вече ... нищо , че форумното консервативно войнство е на друго мнение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, че ти вече си го направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още