IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън предупреди Меркел, че Великобритания е готова за Brexit без сделка

Двамата лидери са разговаряли във вторник на фона на нови трудности в преговорите

11:38 | 08.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън е предупредил германския канцлер Ангела Меркел, че Великобритания е готова да се справи и без търговска сделка, ако Европейският съюз не е готов да направи компромис.

Двамата са разговаряли във вторник, след като преговарящи от Лондон и Брюксел са провели неофициална среща на вечеря. Диалогът отново е в застой заради обичайните спорни въпроси като правата за риболов, влиянието на европейските съдилища и достъпът до единния пазар.

„Премиерът подчерта отдадеността на Великобритания да работи усилено за постигане на ранно споразумение“, заявиха от кабинета на Джонсън в изявление, цитирано от Bloomberg. Премиерът също така е отбелязал, че Великобритания ще е също толкова готова да приключи преходния период без сделка, ако такава не може да бъде постигната.

Преходният период за Великобритания, в рамките на който запазва търговските си отношения с ЕС, ще приключи в края на тази година. Ако не може да бъде постигнато споразумение, и двете страни ще трябва да се изправят пред допълнителни икономически сътресения освен тези от коронавирусната криза.

В края на миналата седмица приключи пореден кръг от преговори между ЕС и Великобритания, отново без успех. Причина за това са били „значителни разногласия“, съобщи тогава онлайн изданието EurActiv.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза пред репортери, че екипът му се е „ангажирал конструктивно“ в стремежа си „да води успешно и бързо преговори по траектория за постигане на споразумение“.

„ЕС очаква от своя страна позициите му да бъдат по-добре разбрани и зачитани, за да се постигне споразумение“, коментира Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Пука и на Меркел. Поредния *** с амбиции за величие който никога няма да има германския кураж да започне световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още