IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон ядоса Пекин и Москва в опит да наложи самостоятелната си външна политика

Китайският посланик в Пекин предупреди, че ще има „последствия“, ако Великобритания третира неговата държава като „враждебна“

17:49 | 07.07.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доминик Рааб. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Доминик Рааб. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания засилва критиките срещу Пекин и Москва в опит да установи позиции в международната политика като самостоятелен играч след Brexit.

Китайският посланик в Пекин предупреди, че ще има „последствия“, ако Великобритания третира неговата държава като „враждебна“ по отношение на въпросите със случващото се в Хонконг и с мрежовия доставчик Huawei Technologies Co., съобщава Bloomberg. В същото време руски държавни представители оглавиха списъка на Лондон със санкционирани лица заради нарушения на човешките права, което на свой ред доведе до заплахи за ответни мерки от Кремъл.

 „Това правителство е напълно отдадено на това Великобритания да се превърне в една още по-мощна сила на доброто в света“, заяви министърът на външните работи в Лондон Доминик Рааб пред парламента при представянето на санкциите. Той обеща да поддържа „пламъка на свободата“ за всички онези, които „все още страдат в най-мрачните кътчета на света“.

Съобщението за санкциите срещу 49 лица и организации за нарушаване на човешките права предизвика призиви от представители на управляващата Консервативна партия за подобни мерки и срещу Китай.

Призивите от днешния ден показват колко раздвоена е Великобритания между необходимостта да сключи изгодни търговски сделки и желанието й да се наложи като защитник на човешките права и свободи. Страната вече е свободна сама да определя своите санкционни режими, след като напусна състава на Европейския съюз през януари.

„Бъдещето на Великобритания означава баланс на различни интереси и някои трудни решеня“, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика Том Тъгендхат.

Той, заедно с бившия лидер на торите Иън Дънкан Смит и други старши депутати, призова сегашните санкции, които се ограничават до Русия, Саудитска Арабия, Мианмар и Северна Корея, да бъдат разширени и към Китай заради потушаването на протестите в Хонконг и нарушаването на човешките права на уйгурските общности в Синдзян.

Рааб не отхвърли възможността да включи в списъка и китайски представители, като заяви, че вече работи по следващ кръг санкции, които първо трябва да бъдат законово подплатени, преди да започнат да се прилагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
конфискация на всички британски мафиотски пари в Хонгконг ще сложи точка на безумието на британците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
,...подковават,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Видяла жабата, че подкопават вола и тя си вдигнала крака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
да е, тия с цигaнския кмет и бабиерата рептил къде са тръгнале през просото да ги пита човек ? Тва да не им е 18 век с дървените екологични корита ..... я у лево ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Лондон все още не може да свикне с мисълта , че вече не е империя , дето слънцето не залязва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още