IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчно бягство в лукса: Защо все повече предприемачи отиват в Дубай

С данъчната си политика емирството привлича все повече европейски предприемачи. Как действа подобен ход? И законен ли е?

08:14 | 06.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Яхтата се люшка в Персийския залив. На палубата се чува смях. Музиката кара дървените подове да вибрират. Чаши със шампанско звънят. Дирк Кройтер седи на една от кремавите пейки на палубата и гледа към кристално чистата вода. Ръкавите на ризата му са завити нагоре, слънчевите очила са вдигнати в косата, бос е.

Колега го е поканил на разходката с лодка този понеделник следобед. Има и 14 други бизнес партньори или служители. Пекат се на палубата, плуват или говорят за бизнес идеи. През този ден през февруари все още има място за професионални съвети между закуските и готините напитки. Как можете да спестите още повече данъци? Коя сметка ще излезе най-добре? Къде си струва да се основе компания?

Кройтер използва пръста си, за да нарисува структура на компанията в синьото небе на Дубай. Това, което рисува във въздуха, е неговият холдинг на хартия. Структурата на компанията надхвърля националните граници до района на Рурска област, на почти 5000 километра по въздуха.

Там в Бохум се намира Exzentertower, една от най-футуристичните офис сгради в региона. Три подредени блока, всички от стъкло и усукани. Тук могат да бъдат намерени множество компании, две от които принадлежат на Кройтер: VerlagsGmbH и OnlineMarketingGmbH. Чрез първата той организира и продава семинари, лекции и книги за продажби. С помощта на втората той съветва компаниите за тяхната маркетингова концепция.

Компаниите на Кройтер генерират приходи в двуцифрения милион диапазон и са на печалба. Тя обаче не може да бъде разпределена, защото това би довело до високи данъци. Вместо това Кройтер ги вкарва в родителско ООД, което също е базиран в Бохум. „Това е моята касичка с пари. Мога да работя с парите там и докато те не се изплащат, не плащам никакви данъци", обяснява Кройтер.

По-точно казано данъкът върху капиталовата печалба не се отнася за него, но компаниите му все още трябва да плащат 15 процента корпоративен данък и 5,5 процента солидарна надбавка. Парите отиват директно в данъчната служба. За да финансира живота си в Дубай, Кройтер основава местна компания, която му изплаща стотици хиляди евро без данъци: Aijman Freezone Company.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) предлагат пазарен достъп до региона на Персийския залив и освобождаване от данъци за всички. Няма данък върху доходите или корпоративен данък. Докато тежестта на данъците и осигурителните вноски за средния работодател в Германия бе 49,5 процента през 2018 г. според ОИСР, тя отпада напълно в Дубай. Общо 1000 германски компании са се установили в емирствата от края на финансовата криза досега.

Страната може да си го позволи - тя е една от най-богатите на петрол държави в света. А от компаниите, преместени по данъчни причини, Дубай не печели от данъци, а от други приходи. Така например лицензионна система прехвърля пари в държавните каси: За да може дадена организация да работи като компания, трябва да се купуват и подновяват ежегодно лицензи за търговия. Те струват между 3500 и 12 000 евро.

Компанията Freezone, избрана от предприемача Kreuter, е една от трите добре известни форми на компании в емирствата, наред с Offshore Company и Mainland Company. Този тип фирми са предназначени за компании, които искат да се възползват от данъчните облекчения и търгуват само с чуждестранни компании.

Само емирството Дубай, площта на което е 10 пъти по-голяма от тази на българската столица София, е разделено на повече от 20 зони за свободна търговия. Някои от тях са насочени директно към специфични отрасли като Dubai Internet City (DIC) и Dubai International Financial Centre (DIFC). Други са принципно отворени за всички сектори на икономиката, като Dubai Multi Commodities Center (DMCC). В свободните зони компаниите не плащат данъци и компанията може да остане 100 процента собственост на предприемача. Само лицензите трябва да се подновяват ежегодно.

Кройтер начислява хонорарите за своите консултантски услуги, изплащани от неговата Aijman Freezone Company в Дубай - тази стъпка наистина е без данък. Компанията Aijman Freezone Company издава фактура за 10 000 евро на доклад на VerlagsGmbH в Бохум. Кройтер дава 60 до 80 доклада годишно. Щедър доход за луксозния живот в Дубай.

Но не 100 процента от парите пристигат в Дубай. Германското ООД запазва 15 процента от хонорара и ги прехвърля директно в данъчната служба. Тази фиксирана данъчна ставка се дължи от хора и чуждестранни компании, които предлагат поддържащи роли в Германия, и е много по-изгодна от данъка върху дохода, който може да възлиза на до 45 процента от дохода. „Но аз не съм данъчен беглец, както повечето хора мислят", обяснява Кройтер на палубата на яхтата.

В Германия данъчен инспектор разглежда нарисуваната структура на компанията. Той работи за една от големите германски федерални провинции и затова иска да остане анонимен. „Разбира се, целият процес мирише на печалба, местена към данъчен рай“, преценява той, „но абсолютно сериозен отговор е, разбира се, труден с тази данъчна отдалечена диагноза“.

Данъчен експерт от частния сектор, който също не иска името му да се споменава в медиите, не вижда непременно преместване на печалбата в конструкцията на Кройтер. „Ако едно ООД плаща 15 процента данък, удържан при източника в Германия, веднага щом извърши плащания към компанията в Дубай, това може да бъде обхванато от закона“, обяснява той.

Данъчният консултант Ралф Вайскопф също се занимава много с оценката на данъчното законодателство на компаниите, които се местят в Дубай, и вече е консултирал множество фирми по този въпрос. Той е на мнението на данъчния експерт от частния сектор.

„Но наистина това не може да работи по този начин", обяснява той. „Съответният параграф, според който данъчното облагане вероятно ще се прилага тук, не трябва изрично да се използва за лекции и семинари". В обратния случай това би означавало, че семинарните услуги на Кройтер всъщност ще бъдат облагани с нормален данък върху дохода.

Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
колкото и да го извъртате, че било данъчно убежище (квото и да значи тоя измислен термин) това си е чиста кражба... после да няма неразбрали защо левия екстремизъм се засилва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още