IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистерията около високите цени на акциите

Защо пазарът на акции търпи възход, когато икономиката страда, пита бившият съветник на министъра на финансите от ерата „Обама“ Стивън Ратнър

18:28 | 05.07.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във вторник (30 юни), на фона на новия мрачен рекорд, поставен от САЩ по отношение на броя на новозаразените с коронавирус, фондовата борса в Ню Йорк остави зад гърба си най-силното си тримесечие от повече от две десетилетия.

Това беше само една спирка за пазарите на акции след пролетното влакче на ужасите, когато индексите се сринаха, започвайки 5-дневно възстановяване, пише в коментар за The New York Times Стивън Ратнър, бивш съветник на министъра на финансите от времето на президента Барак Обама. 

Волатилността през тази година може да е изключителна, но това е само поредното от много явни разлики между акциите и икономиката. Например, през март 2009 г., когато месечните загуби на работни места да надхвърлят 700 000, цените на акциите рязко приключиха 17-месечния си спад и започнаха възстановяване, което по същество продължи до нахлуването на вируса.

Какво предизвиква това? Защо икономика, която претърпя най-големия крах след Голямата депресия, поне до момента не е нанесла трайни щети на пазара, който се очаква да отразява състоянието на икономиката или поне на корпоративните финансови отчети? 

Някои считат, че проблемите на икономиката ще бъдат краткотрайни; V-образното възстановяване скоро ще се разгърне, като вероятно борсата просто гледа към този момент. Други се позовават на увеличаването на покупките от страна на малките индивидуални инвеститори.

Според Ратнър обаче най-големият двигател за растежа на цените на акциите е огромното количество ликвидност, която Федералният резерв инжектира във финансовата система, в опит да противодейства на депресивното икономическо въздействие на вируса.

Това тласка лихвените проценти до рекордни нива, превръщайки облигациите и другите инструменти с фиксиран доход в инвестиции с ниска възвръщаемост. Например, индексът на Standard & Poor's, който следи търговията с акции на 500 компании, понастоящем има доходност от дивиденти в размер на 1,9% в сравнение с 0,7% по 10-годишните американски държавни ценни книжа.

Сега инвеститорът вече може да реализира повече по отношение на текущия доход от акции, отколкото от висококачествени книжа с фиксирана доходност.

Съвпадение или не, в деня, когато Фед обяви мащабната инжекция ликвидност, спадът на пазара се забави и започна постепенно възстановяване на акциите.

„Не се бори с Фед“ е мантра за инвеститорите от десетилетия.

Честно казано, Фед не е единственият фактор, влияещ на пазара. Отделни инвеститори, търгуваха активно, подпомагани от комисионите, които основните онлайн брокери свиха до нула.

Това създаде някои странни аномалии: След като пандемията понижи цената на акциите на Hertz под 1 долар и компанията подаде заявление за защита от фалит, малките инвеститори се включиха и изпратиха цената на акциите ѝ до малко над 5 долара, въпреки че акционерите рядко получават материални постъпления по време на процедура по фалит. 

Въпреки това, като цяло, данните за финансовите потоци не показват - поне засега - достатъчно нови средства от малките инвеститори, които идват на пазара, за да отчетат материално бързото и силно възстановяване.

А цялостното силно представяне на акциите прикрива факта, че пазарът е признал, че печалбите на бързо развиващите се технологични компании не са били значително засегнати от пандемията, докато значително по-цикличните компании от сектора на производството, търговията на дребно и други подобни бизнеси страдат най-силно. 

Откакто пазарът достигна своя връх на 19 февруари, технологичният индекс Nasdaq нарасна с 4%, докато Dow Jones Industrial Average, който е по-ориентиран към цикличните компании, спада с 12 на сто.

Въпреки това, много легендарни инвеститори - от Стенли Друкенмилър до Пол Тюдор Джоунс - остават дълбоко загрижени за разликата между цените на акциите и икономическите основи.

Докато броят на новозаразените с коронавирус продължава да расте в САЩ, цените на акциите паднаха масово, както стана в петък, 26 юни, като след това те бързо се стабилизираха.

Така че в момента, въпреки че президентът Доналд Тръмп вероятно има друго мнение по въпроса, високите цени на акциите не са знак за силна икономика.

И в дългосрочен план, мнението на професионалните инвеститори, че цените на акциите в крайна сметка трябва да се приведат в съответствие с икономическите основи, ще надделее.

За Ратнър тези основи изглеждат „страшно“. Увеличаването на броя на заразените заплашва да върне блокировките и забави повторното отваряне на икономиката. В най-добрия случай възстановяването вероятно ще е продължително, особено за индустрии като хотелиерството и ресторантьорството и пътуванията.

Без стабилна икономика е малко вероятно корпоративните печалби да се възстановят напълно. За да разберем кога може да настъпи това възстановяване, е необходимо да следваме внимателно пътя на вируса, както и реакциите на Фед, заключва Ратнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Тези сметки са ти грешни, доколкото има достатъчно изследвания / щатът Ню Йорк, Мадрид, Амстердам, Бергамо /, които показват какъв процент от хората имат антитела. Около 80% се заразяват, но го изкарват без симптоми. Има и едно много задълбочено изследване в Италия / ако не се лъжа, Институт по медицинска статистика в Милано или нещо подобно /, което дава оценка за над 5 млн. инфектирани в страната. 1-1,2% е смъртността, даже мнозина смятат, че е и по-малко от процент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 3 години
Пазара е мечи Ratio. DJIA - GOLD обърна вече . А обърнели по този начин нема връщане на зад в близките десетилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Четох изследване което проследява % смъртност на сащ през годините и се прави сравнение м/у смъртността минали години и сега като %Изследователите заключават, че реаалната смъртност ва сащ от корона вирус не е около официално отчетените 133 000 души, а с около 20 000 повече.Т.е. според тяхното изследване мъртвите в следствие корона вирус са поне 154 000 към момента. При 1 285 000 оздравели към момента официално, смъртността = на 154/154+ 1 285*100 = 10,7% смъртност в сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 3 години
абе, инвестор, ква е таз статиес?И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ЗА ВРЪТКАТА НА ФЕД! Даде на Тръмп 1.2 трилиона за ваучари с неговия подпис и /доколкото помним/ 20 ТРИЛИОНА ДОЛЪРЪ за така нареченото "Неограничено изкупуване на активи". САМО ЗА 2020 ГОДИНА С ЦЕЛ - ПЪЛНА ПОБЕДА ПРЕЗ НОЕМВРИ. ДИАМАНТЕН ДЪЖД. Е, как нема да има високи цени на "активите". Аз може да произвеждам и ***, обаче, щом ФЕД МИ ИЗКУПУВА АКЦИИТЕ - Начи въртим фирмата и бизнеса пичелившо и на зилена териториес. Чакайта шоуто: декември. Ше е яко! То, не че не може ФЕД ДА НАПЕЧАТА ЕДНИ 40 ТРИЛИОНА ЗА ОЩЕ ОБЛЛЕКЧЕНИЯ И ИЗКУПУВАНЕ НА АКТИВИ. Обаче, ваймарската републик ше изкърти вратата. Заедно с нацьоналчерния соцялизам, Фалита на великобритания чрез наводняване с фалшиви пари /идея и мечта на Хитлер/ и офанзивата на чан кай ши. ЗАБАВЛЕНЕТО ШЕ Е НА МАКС. УРА ДРУГАРИ! И ДА ПЕЧЕТАТА ПОВЕЧЕ......засега ви изглежда кат спасение от хаоса на войните. Или пък - добутване в тенджерата на охлювите преди сваряване. Зависи от гледната точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ааа, ето го отговара за Стоян... прочетох го късно :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 3 години
тук е, само в официалната статистика липсва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Така е, Пъпешов - но ного "специалисти" забравят, че доходността на рисковите активи се изчислява на базата на безрисковите. Не че депозитът е по-безрисков от диверсифициран портфейл сосни акции, но така се води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Високите цени са ненавсякъде - те се дължат основно на високотехнологическите балоняци. Дивидентната доходност е 1.9%, ама именно заради голямата тежест на - в. Каква например е тежестта в СП 500 на Амазон, дето НЕ плащат дивиденти?За това кога ще се възстановят печалбите на компаниите - на някои изобщо не им пука - например на тия, дето дават по 1.2 Б за акция на Теслата, дето никога НЕ Е ИМАЛА ПЕЧАЛБА.Далеч съм от мисълта да определям всички високотехнологически като балоняци - бизнесът на някои като Амазон процъфтя именно в карантината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
600 000 - нъцки. Това е само според тия, дето казват, че ракът в термален стадий (например) е придружаващо заболяване на някакво коронавирусче, дето малките деца дори не кихват от него, а не обратното. Реалната смъртност е около 0.4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
За да има инфлация, новите пари трябва да стигнат до масовия потребител, който, от своя страна, да бъде спокоен и да ги изхарчи.Нито едно от двете не се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още