IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър

Супермашината трябва да заработи до края на февруари 2021 г., проектът е за 18 млн. евро

15:31 | 02.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов се включи в символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи., каза Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата.

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Премиерът даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа, посочват от пресцентъра на кабинета.

Базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации, каза Борисов. И добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

„Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес“, посочи той. И изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Поредния подарък на ЕС за България.На път сме да изпреварим всичките си съседи, когато този проект се реализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона."Газов хъб вече станАхме ... и с дигиталния се тая ... да се усвоят мангизите , па сетне - който откъдето е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Дано да не го строят по магистралния метод, че ще остане с по-малко чипове от предвиденото. Едно за тебе две за мене и ще е с два пъти по-малко процесори от заложеното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"Базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации, каза Борисов."Разбирай следенето по пътищата и образованието как на Запад се мият по-по-най чинии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още