IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва проектът за субсидии за бизнеса при наемане на безработни

Предвижда се осигуряване на заетост на 70 хил. лица, останали без работа и регистрирани в бюрата по труда

18:20 | 01.07.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стартира изпълнението на проект „Заетост за теб”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Предвижда се проектът да осигури заетост на 70 000 безработни лица, в т. ч. такива, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавирусa.

Проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. 

От днес до изчерпване на предвидения финансов ресурс работодателите, желаещи да се включат в проект „Заетост за теб”, могат да подават своите заявки по електронен път на следния на официалната страница на Агенцията по заетостта. 

Работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 3 месеца за обявени от тях свободни работни места, като следва да се спазват изискванията на Кодекса на труда. За да се гарантира устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за период, равен на периода на субсидираната заетост.

Целева група по проекта са безработни лица, регистрирани в дирекции „Бюро по труда”, като същите не следва да са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период, не по-малък от 1 (един) месец от подаване на Заявката на работодателя.

На работодателите, които осигурят заетост по Проекта, ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, установена за страната, както и дължимите вноски за сметка на работодателите, начислени на база минималната работна заплата.

Максималният размер на финансовата помощ по проекта е в размер на левовата равностойност на 200 000 евро или 391 166 лв., уточняват от Агенцията по заетостта.

Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на ЕСФ и националния бюджет на Р България. Бюджетът на проекта е 160 млн. лв., от които е определена национална квота в размер на 50 млн. лв. за приоритетно подпомагане на работодатели от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”. Останалата част от бюджета на проекта е разпределена на квотен принцип по общини съгласно равнището на безработица, броя на новорегистрирани безработни след 13 март 2020 г. и брой работодатели от съответните общини.

Класирането на работодателите ще се осъществи на принципа „първи по време, първи по право”, като заявки ще се одобряват до достигане на определената квота – националната за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации” и квотата по общини за останалите сектори. Във втория случай (за квотата по общини), при наличие на остатъчен финансов ресурс от определения за дадената област, същият ще се преразпредели към друга област.

На официалната страница на Агенцията по заетостта ще се публикува квотното разпределение на финансовите ресурси съгласно изискванията на проекта, а впоследствие регулярно – одобрените и неодобрените работодатели и резервен списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
поредните обществени пари които ще бъдат усвоени от близки хора и частни лица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още