IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света

18:30 | 01.07.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. Снимка: Bloomberg

Популистите мразят да бъдат непопулярни. Ето защо те се оказаха толкова некадърни в справянето с Covid-19, криза, която не носи нищо друго освен мрачни новини - смърт, икономическа разруха и ограничени свободи, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Американският президент Доналд Тръмп и бразилският лидер Жаир Болсонаро са двамата най-изявени популистки лидери в западния свят. Катастрофалните резултати от техния подход към коронавирус вече стават очевидни. Миналата седмица Бразилия стана втората държава в света, след САЩ, регистрирала повече от 50 000 смъртни случая на Covid-19. 

Отличителната характеристика на подхода Тръмп-Болсонаро към пандемията е фаталната неспособност да се осъзнае реалността. Тръмп на практика игнорира вируса през януари, февруари и половината март. В различни моменти той внушаваше, че вирусът ще изчезне по магически начин и че инжекциите с дезинфектант могат да бъдат добро лекарство. Тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължават да нарастват, най-новата идея на Тръмп е Америка да спре да извършва тестове за коронавирус с надеждата, че реалността ще изчезне, ако просто се игнорира.

Болсонаро беше още по-крещящо безотговорен - принизявайки Covid-19 до обикновена настинка, приветствайки протестите срещу карантината и отстранявайки двама здравни министри.

И двамата мъже сега плащат значителна политическа цена за некомпетентността си. Тръмп изостава съществено в социологическите проучвания преди президентските избори през ноември. Болсонаро също изпитва спад в рейтинга си, на фона на слухове за импийчмънт и разследвания за корупция в неговия вътрешен кръг.

Във Великобритания Борис Джонсън се отнесе с по-голямо уважение към научния консенсус. Но в началото на кризата премиерът се поддаде на един от най-големите недостатъци на популисткия подход: опасното нежелание да се реагира на лоши новини. Докато други европейски държави обявиха карантина, той заяви, че „живеем в земя на свободата“ и забави предприемането на действия. Отчасти в резултат на това Обединеното кралство има най-големия брой смъртни случаи от Covid-19 в Европа. Само за два месеца Джонсън премина от рекордна популярност към отрицателен рейтинг.

За разлика от него Ангела Меркел - която е ненавиждана от Тръмп и много други популистки лидери - прекара добре кризата. Германия има едно от най-ниските нива на смъртност на глава от населението. Когато Джонсън възрази в парламента миналата седмица, че няма нито един пример за страна с ефективно приложение за проследяване на контактите на заразените, сър Киър Стармър, лидерът на опозицията, отговори с една дума: Германия.

Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
умерени либерали и умерени *** няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Аз съм умерен либерал и винаги съм бил против диктатурата, но напоследък смятам, че след всеки 20 години демокрация, трябва да следват 20 години диктатура. И не от онази "меката", като в Китай, Турция или Русия, а истинска, твърда и гaдна. Иначе хората ще се отучат да ценят свободата. Вижте в какво ме превърнахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а диктатът на пендерастите като какъв го определяш ... може би като меееека форма на популизъм или ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
azzuro
преди 3 години
По мое скромно мнение, баш популистите са тия дето лижат на черните обувките и обяснават, че това ще доведе Рая на земята, но нейсе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
точно това е едната причина за появата на популизма... :)техния диктат и желание да ни налагат болеста си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
жалко само че либерализма се предвожда от пее.али, а *****лни пее.али световен либерализъм сънуват за налагане на световна пеерасттияя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
знам че си фен , виж на какво попаднах ...https://***.youtube.com/watch?v=-fEwA_L3eDg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
популизма няма да си тръгне толкова лесно... фундаменталните причини за него са още тук, даже спред мен са по силни... ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
тази републиканска консервативна пуканка сама се пукна ... иначе ето ти нещо за швеция ... :)))https://***.thelocal.se/20200701/driving-in-europe-who-are-the-worst-drivers-in-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
За Швеция нищо не пишете - за популизма и ковида и циреи.те, вуйна ви либерална избирателна...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още