IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес, а не Уолстрийт, дава реална представа за американската икономика

Той отговаря за две трети от 20-те милиона работни места, изгубени след избухването на пандемията от коронавирус

15:27 | 30.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кафене в Ню Йорк отново е отворило. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Кафене в Ню Йорк отново е отворило. Снимка: Bloomberg

Ако искате да прогнозирате формата на икономическото възстановяване в САЩ - било то V-, W-, L- или дори K-образно - не гледайте пазарите. Погледнете вместо това малкия и среден бизнес, който отговаря на 50% от заетостта в страната. Той е най-добрият икономически показател за Америка в момента, който обаче се намира в затруднение, пише Рана Форухар за Financial Times.

Повече от 70 на сто от този бизнес беше подпомогнат от спешни помощи от началото на пандемията. Но тези обезщетения приключват този месец, въпреки че типичният малък бизнес има парични резерви, които му стигат да покрие само двуседмичните разходи при липсата на приходи. В същото време Програмата за защита на заплатите (PPP) ще се върне към нивата си отпреди Covid-19 до края на юли. Това означава, че обезщетенията за безработица ще се свият до около 40 на сто от сегашните, което ще окаже голямо влияние върху потребителските разходи.

Ако приемем, че няма да има други фискални стимули или помощи, тази комбинация ще доведе до нова вълна от фалити сред малкия бизнес. Притеснявам се, че някои от любимите ми местни заведения ще бъдат сред тях. На моята улица има прекрасно кино с ресторант и бар, наречено Nitehawk, което затвори вратите си през март. Оттогава то се опитва да набере пари за подкрепа на своя персонал чрез продажба на онлайн сертификати (които да бъдат упражнени в някакво оптимистично бъдеще) и краудфъндинг. Когато проверих за последно преди няколко дни, те все още бяха на 13 000 от целта им от 40 000 долара. Това е може би защото кварталът финансира по подобен начин и много други местни заведения, от бистра до козметични салони. Табелата пред Nitehawk гласи: "Ще се видим от другата страна." Дали? 

Някои скорошни данни ме карат да се чувствам песимист, пише Форухар. Проучване, проведено миналата седмица от JPMorgan Chase, което включва 1,3 млн. малки и средни предприятия, показва, че кешовите им баланси са се свили с близо 13 на сто преди стимулите по Закона за грижите.

До средата на април приходите на фирмите за лични услуги - обикновено един изпълнител, работещ, да речем, като ключар, фризьор или бавач на домашни любимци - са намалели с 80 на сто. Такива бизнеси са несъразмерно притежавани от малцинствени предприемачи - още една причина, поради която пандемията засилва неравенството. Към средата на юни почти половината от собствениците на малки бизнеси в САЩ заявиха, че не очакват връщане към нормалните операции през следващите шест месеца, показа проучване на Credit Suisse.

В такива компании - от здравни клубове до ресторанти и търговци на дребно - работи около половината работна сила в САЩ. Те не са от типа „стратегически“ компании или такива „с висок растеж“, които регулаторите и икономистите обикновено се стремят да насърчават. Но тяхната болка „е значителен проблем за макроикономиката“, както ми каза главният икономист на Deutsche Bank Securities Торстен Слок - не на последно място, защото те осигуряват много повече работни места от корпорациите в индекса S&P 500, които представляват едва 10 на сто от неселскостопанската заетост в САЩ.

Много от тези големи фирми се справят доста добре, особено технологичните компании, които сега имат още по-голям дял в корпоративното богатство, отколкото преди пандемията. Цените на техните акции се покачват. Но пазарите нямат нищо общо с реалността в момента. Ликвидността, отпусната от Федералния резерв на САЩ, уби справедливо ценообразуване, като подкрепи всеки възможен актив. Цената на акциите на Hertz се повиши, въпреки че тя обяви фалит. Дали някой - от централните банкери до тийнейджърите спекуланти - наистина вярва, че пазарите в момента предоставят точна оценка на икономиката?

Този вид отделяне от фундамента може да продължи известно време. Както икономическият историк Чарлз Киндълбергер посочи в книгата си за финансовите бумове и крахове, пазарите могат да грешат дълго време преди да се коригират. Как иначе да обясним цени на активите, които понастоящем предполагат V-образно възстановяване, дори когато изглежда сме свидетели на втора вълна от инфекции в няколко американски щата? МВФ също предупреди, че глобалната икономика е изправена пред още по-дълбок спад от този през Голямата депресия, който фондът вече очакваше.

Не е нужно да анализирате статистиките за общественото здравеопазване или ненадеждните доклади на анализаторите, за да разберете как изглежда реалната икономика в Америка. Просто се разходете по главната улица. Многобройните малки фирми, които затвориха врати, отговарят за две трети от 20-те милиона работни места, изгубени след като пандемията удари. Някои бивши огнища, като Ню Йорк, отварят предпазливо. Но прогнозите за приходите на повечето малки фирми не са никак близо до обичайното.

Втора вълна на болестта със сигурност ще предизвика още един кръг от уволнения и фалити. Според клона на Фед в Ню Йорк само един от всеки пет малки бизнеса може да преживее двумесечна загуба на доходи. Много малки фирми дори намаляват щата при отварянето. За най-силно засегнатите сектори нещата никога няма да се върнат към нормалното. Проучването на Credit Suisse установи, че 17 на сто от хотелите и ресторантите смятат, че приходите им никога няма да се върнат на нивата отпреди Covid-19.

Вторичните ефекти от всичко това ще бъдат огромни. Много малки фирми са физически, а не виртуални. Те не са проектирани да издържат блокаж. Нямат достъп до глобалния капитал и са вкоренени в общностите, на които служат.

Те не се ползват от ликвидността на централната банка. Инвеститорите, които наистина искат да измерят икономическия пулс на Америка, просто трябва да поговарят със собственика на местното кафене, салон за красота или кино. Там ще получат съвсем различна представа от тази на Уолстрийт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Реалността е различна от виртуалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още