IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в технологични гиганти трябва да започнат да следят Брюксел по-внимателно

ЕС подготвя нови инструменти, с които да обуздае американските концерни

20:50 | 29.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Въпреки големият шум, който се вдигна около усилията на Европейския съюз да регулира американските технологични гиганти, това не накара инвеститорите да стоят будни по цяла нощ. Но нещата може да се променят, пише Wall Street Journal.

По-рано този месец еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че започват разследвания на App Store и платежната услуга на Apple – две от областите на растеж за компанията.

Междувременно Amazon чака развитието по своя случай, а властите отново разглеждат отблизо и дейностите на Facebook и Google.

Инвеститорите пренебрегнаха разследването срещу Apple, точно както го направиха и с предишните срещу Google и други компании. Тези дългогодишни битки, които могат да доведат до глоби в размер на милиарди долари, обаче имат малък успех в нанасянето на материални щети върху бизнес модела на компания или на нейната конкурентна позиция.

Бъдещето може да изглежда различно. Изморен от настоящата безизходица, Европейският съюз се опитва да подобри шансовете си за успех, като си създаде по-големи оръжия.

Две промени по-специално имат потенциал да засегнат европейските операции и рентабилността на американските технологични компании, включително на Google, Apple и Amazon.

Първата е нов инструмент за прилагането на антитръстови правила, създаден да „адресира определени структурни проблеми в конкуренцията, които сегашната регулация не решава“. С това ЕС ще може да разследва всеки пазар, който смята, че може да донесе ползи на една компания, и да наложи промени без да се налага да доказва, че някой се е държал незаконно. Великобритания има подобен инструмент и го използва, за да проверява онлайн платформите и дигиталната реклама.

Европейските правила за разследвания са разработени за дигитални пазари, но могат да бъдат използвани във всеки сектор. Ветерани адвокати по антитръстови въпроси са притеснени, че новите сили са прекалено големи и оставят корпорациите с малко възможности да отговорят на удара.

Втората промяна е нова регулация, наречена Закон за дигитаните услуги, който е отделен от антитръстовите въпроси. Чрез него може да се създаде регулатор на ниво ЕС, който да следи технологичните гиганти и да забранява напълно някои техни общи практики, като по-специалното им отношение към собствените им услуги.

Дигиталните услуги са един от двата големи приоритета, които ЕС си постави в рамките на пакет от 2 трлн. евро за възстановяване миналия месец, а другият е зелена енергия. ЕС изглежда готов да използва по-активно индустриалната си политика, отколкото в миналото, като открито цели да създаде място за част от 10-те хиляди малки и средни платформи от региона, които са се конкурират с американските технологични гиганти.

Европа е важен регион за Силициевата долина, който донесе около 23% от приходите на Apple за миналата година и 31% от приходите на Alphabet. Нещо повече, новият подход на ЕС може да окаже влияние в глобален мащаб.  

Вярно е, че и двете промени все още се обсъждат. Властите възнамеряват да финализират предложението до края на тази година, но ще бъде необходимо повече време преди тези нови инструменти да влязат в сила. Това означава, че европейските власти ще трябва да се справят със сегашните си по-слаби антитръстови правила във връзка с новия случай на Apple и предстоящия с Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
отскоро са три ... и лазерно ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Американците имат 2 способа за военно, политическо и икономическо миротворчество:- нарезно;- гладкостволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още