IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се V-образно икономическо възстановяване

Сега изглежда се освобождава натрупаното по време на пандемията търсене

08:09 | 30.06.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През миналата седмица хиляди хора се струпаха на плажа Борнемът - популярно място в южната част на Обединеното кралство. Те се печаха на слънце близо един до друг, правеха си пикник, плуваха, пиеха, играеха и оставиха много тонове боклук след себе си. Местните власти, паникьосани от потенциалното разпространение на Covid-19, заявиха, че са „абсолютно ужасени от безотговорните действия на толкова много хора” и незабавно издадоха 558 глоби за неправилно паркиране, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

Има обаче друг начин да се погледне на това, както и на претъпканите плажове в САЩ. И двете може би по-малко вещаят бъдещо бедствие, отколкото са знак за натрупалото се търсене, което при нормален живот би направило V-образното икономическо възстановяване вероятно в развития свят.

В повечето случаи понятието „натрупано търсене“ няма смисъл. Или хората имат желание и пари, за да купят нещо, или нямат. Ако имат и двете, има търсене. Ако имат желание, но не и парите, това не е натрупано търсене, а пожелателно мислене. 

Днес нещата са доста различни. Месеци наред голяма част от населението на света бе под карантина, което направи нормалната икономическа дейност логистично невъзможна. Хората не избягваха покупките, защото не ги искат. Нито пък, в повечето случаи, защото не могат да си ги позволят.

Повечето рецесии са причинени от нещо, което по един или друг начин намалява реалните разполагаеми доходи, било то чрез повишаване на лихвите, инфлацията или данъците, или поради неблагоприятен цикличен дисбаланс, който води до финансова криза. Тази рецесия не беше такава. В по-голямата част от Запада заместването на доходите по време на блокажите бе щедро: близо 70 на сто от американците са получили повече доходи от държавата по време на кризата, отколкото когато работеха (средният процент на заместване е 134 на сто, според проучване на Чикагския университет). Това породи истинско натрупано търсене, като последните данни показват, че то сега се освобождава.

Продажбите на автомобили в САЩ бяха 70 на сто от нивата им преди Covid-19 към средата на май, след като се сринаха през март. Френските потребителски разходи през май бяха само със 7 на сто под обичайните. В Обединеното кралство дългоочакваното разхлабване на карантината през миналата седмица доведе до бум на резервациите в ресторанти и хотели. В Германия повечето данни от юни показват, че „икономическата и социалната активност започна значително да се повишава“, според ING. „Оптимизмът се завърна.“ Времето, прекарано в градския транспорт, се увеличава. Замърсяването на въздуха в Европа се върна близо до нивата преди Covid-19, тъй като шофьорите поеха на път: пътуванията с моторни превозни средства във Великобритания се повишиха до 77 на сто от нивата преди Covid-19 през миналата седмица. Данните на Apple за мобилността подкрепят усещането, че отново сме в движение.

Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 4
rooctcho
преди 3 години
Хумористична статия, ако гледаме в период от 10г-20г най вероятно ще изглежда като V образно възстановяването. Лошото е че едни страни ще бъдат потопени а други ще станат по-силни, за постоянно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Mirilai-lai
преди 3 години
ведрия и бодряшки оптимизъм е хубаво нещо, но няма много общо с реалността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
При цена на златото от 1771 долара за тройунция тази сутрин за какво V може да става въпрос изобщо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 3 години
За сега кризата у нас е L-образна , дали и кога ще стане U- образна предстой да разберем , но със сигурност не е V-образна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
"Но ако има нещо, което научихме през последните месеци, то е, че моделите не са сигурни, а само предположения за редица възможни резултати." Така че възстановяването може да е V или W, или К или Z или М. Един Господ може би знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още