IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Инвеститорите да бъдат предпазливи със залозите срещу долара

Стратезите препоръчват разпродажбата на зелените пари срещу тези на индустриални нации като Швеция и Япония

12:25 | 27.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Може да има възможности за инвеститорите за разпродажби при долара на фона на възстановяването на глобалната икономика през второто тримесечие, но те трябва да са предпазливи, тъй като като цяло щатската валута остава стабилна, смятат стратези на JPMorgan, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria

Стратезите препоръчват разпродажбата на зелените пари срещу тези на индустриални нации като Швеция и Япония. По отношение на развиващите се пазари JPMorgan препоръчва придържането към залози на валути с реална висока доходност, като тези на Мексико, Индонезия и Русия. 

“Глобалният икономически колапс, предизвикан от опитите за овладяване на продължаващата коронавирусна пандемия, доведе до драстични мерки от страна на централните банки, което понижи разликите в лихвените проценти между страните. Това означава, че структурните двигатели трябва да имат по-голямо значение за търговията, а кери търговията по-малко”, смята експерт на JPMorgan. 

„Валутите със структурна устойчивост и големи излишъци по текущата сметка трябва да се справят добре и затова очакваме японската йена да се представи добре“, се посочва в доклада на банката.  

През последните три месеца японската йена поскъпва спрямо долара, но изостава от валутите на Г-10, тъй като рисковите активи се представят по-добре. 

Междувременно доларът отслабна спрямо всички валути от Г-10, като доларовият индекс на Bloomberg се понижи с над 6% спрямо върха си през март. 

„За да преминем към период на слабост в долара, ще трябва да видим по-силно и по-пълно глобално икономическо възстановяване, отколкото нашите икономисти очакват“, посочват още от JPMorgan. Според доклада, за да отслабне доларът до нивата от началото на годината, глобалният растеж ще трябва да бъде с около 2 процентни пункта по-висок или трябва да има 3% разлика в относителния растеж в САЩ и останалата част на света. 

Един от факторите, който може да окаже влияние върху долара, са президентските избори в САЩ. Стратезите на банката смятат, че смяна на администрацията би могла да отслаби долара с между два и три процента, като зависи от политиките на Джо Байдън - представителят на демократите, които ще се изправи на изборите срещу Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"НаопЪки" е само грамотността ти, тавариш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
JPMorgan: Инвеститорите да бъдат предпазливи със залозите срещу долара Значи истината е точно наопъки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още