IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Проблемите в Комисията по хазарта са още от 2013 г.

Трябва да помислим дали облагането на хазарта да остане в този си вид, каза финансовият министър

12:39 | 26.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта е приемала да се прилага 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози още от 2013 г. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на инициираните от опозицията разисквания по темата.

От БСП настояха  за детайлната информация за бюджетните постъпления по отделни лицензирани оператори. От ГЕРБ подкрепиха частично искането, с което задължиха Владислав Горанов до 10 юли да  предостави пред Народното събрание детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри, както и за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор за последните 5 години.  Информация за бюджетните постъпления по отделни лицензирани оператори няма да бъде част от справката обаче, защото по думите на председателя на ресорната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова предоставянето на подобна информация публично е в нарушение на закона.

Проблемите, които са констатирани по действията на Държавната комисията по хазарта, съвсем не започват в началото на 2015 г. Не се зададе този въпрос, защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам, но ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, по силата на които да се прилага 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози, но в случая това не е важно, защото тогавашният финансовият министър каза, че не е бил информиран от нея как се прилага законът”, заяви от трибуната Горанов. 

„Може би на първо място трябва да се предостави информация спрямо кои хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната, а не 15% такса върху получените залози. Така ще се разбере кои са били привилегировани и кои непривилегировани, без да се поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчноосигурителната тайна“, уточни още финансовият министър.

Това, че някой не е спазвал правилно текстовете на Закона за хазарта, не означава, че има неравнопоставеност, каза още от своя страна Менда Стоянова. Пред депутатите тя бе категорична, че държавното предприятие Български спортен тотализатор е на загуба, единствено и само заради лошия мениджмънт. „Не е причина законът“, уточни тя. 

„Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 г. до 2016-2017 г. от един и същи човек, именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз'', каза Горанов. Поради тази причина държавните такси за разлика от данъците не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци, обясни още финансовият министър.

От БСП упорито настояват, че държавната хазна е загубила много повече от 700 млн. лв. от невнесени хазартни данъци и такси и настояха за оставките на Горанов, Стоянова и премиера Бойко Борисов.

Социалистът Румен Гечев обърна внимание, че на 29 май 2020 г. финансовият министър заяви, че Държавната комисия по хазарта е направила 3137 проверки и не е открила тази дискриминация, която открива Сметната палата.

„ДКХ не е разбрала, че се плащат различни такси, не е разбрала, че не постъпват в бюджета на България стотици милиони левове. Казано беше също, че НАП е направила 812 проверки. И те нищо не са видели, че изтичат стотици милиони в джобевете на организирана престъпна група", каза Гечев от трибуната.

Искаме да знаем какъв принос имат към бюджета всички фирми от хазарта, за да можем да знаем колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета, настоя той.

От своя страна Горанов обясни, че за да се подобри режимът на облагане на хазарта, трябва да се помисли дали това трябва да продължи да се случва с такси. Той припомни, че именно през 2013 г. промени в закона са премахнали режима на облагане с корпоративен данък и са преврнали облагането на хазарта „в таксуване за поддържане на лиценз”. По думите му вероятно това е насърчило ДКХ  „услужливо да одобрява правила" в интерес на определени фирми, които са заплащали 20% такса върху комисионните, а не 15% върху получените залози.

„Вече девет пъти отговарям на въпроси, свързани с тази тема, и не мога да разбера защо вашата активност нарасна експоненциално в момента, в който един човек, свързан с хазартния бизнес през годините, започна дистанционно да разкрива някакви факти и обстоятелства, да дава гласност", ядоса се Горанов на опозицията, визирайки хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, който все още се укрива в Дубай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
_1912_
преди 3 години
Пропуснах по-долу да пиша, че първия закон след като се събра Народното събрание през 2014 г. беше Закона за ХАЗАРТА под вещото ръководство на тогавашния министър председател Орешарски излъчен от БСП!!! Същият Орешарски който 2002 год. беше кандидат кмет на София и който хубавото Наде оттегли след като стана ясно, че Орешарски е имал поредица от срещи с 4ерепа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
_1912_
преди 3 години
Комунистите питат за след 2015 год., защото за 2013, 2014 и 2015 год. хазартната дейност на 4ерепа не беше обложена по закон ....... просто бяха пропуснали да впишат, че за "търкането на талончета" се плаща такса. Едва есента на 2015 МенТа Стоянова преправи закона и включи този "спорт" за облагане. Някъде по онова време БМБ, 4ерешко и 4ерепов си стиснаха ръцете и организираната престъпна група /ОПГ/ е започнала да действа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 3 години
товст ни казваш че 7 години си барал меча....щото май ти беше министър от тогава....баси наглеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още