IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Коронакризата може да се окаже трансформираща

Според управителя на ЕЦБ възстановяването ще бъде бавно, но може би най-лошото вече е преминало

13:26 | 26.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че възстановяването от пандемията от коронавирус ще бъде „умерено“ и ще промени частично икономиката.

Въпреки че най-лошото от кризата може да приключило, „феноменалният" скок на спестяванията ще отнеме време, както и да се насочим към по-големи инвестиции и разходи, каза тя в уебинар в петък, цитирана от Bloomberg.

Възстановяването също ще бъде „непълно“, тъй като е малко вероятно търговията да се върне към нивата преди кризата и производителността може да бъде по-слаба.

„Вероятно сме преминали най-ниската точка и казвам това с известна несигурност“, каза Лагард. „Авиокомпаниите, хотелиерството, развлекателната индустрия ще излязат от този процес на възстановяване в различна форма и някои от тях вероятно ще понесат непоправим удар“, заяви тя.

Нейните коментари следват тези на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн, който предупреди по-рано тази седмица, че ранните признаци на икономическо подобрение може да не са добро ръководство за бързината и стабилността на възстановяването.

ЕЦБ въведе програма за спешно изкупуване на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,52 трилиона долара) и набор от други инструменти, включително по-евтино финансиране за банките, за да помогне на Европа да излезе от най-дълбоката си рецесия в следвоенно време.

Лагард отбеляза „огромното“ увеличение на държавния и фирмения дълг. Но тя каза още, че паричната и фискалната политика работят ръка за ръка, а лихвените проценти са изключително ниски.

Тази криза може да бъде трансформираща, защото „ще има индустрии, които ще възникнат от тези промени“, каза тя. „Трябва да бъдем изключително внимателни към най-уязвимите“, добави  Лагард  относно бедните, младите и жените, които са били най-засегнати от кризата.

„Много от тях работят в сферата на хотелиерството или са на краткосрочни договори. Тези работни места ще бъдат съкратени първи", каза тя и добави: „И жените, те винаги са засегнати повече във времена на криза“.

Французойката заяви, че централните банки са отговорили с масивни стимули на предизвикателството. „Няма съмнение, че трябва да използваме всички налични инструменти", допълни Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
време за стригане ... натикахте овцете в кошарата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още