IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва бойкотира срещата на президентите в Прибалтика заради беларуски АЕЦ

Литовският президент отказа да се срещне с лидерите на Естония и Латвия, тъй като страните все още не са се отказали от доставките на електроенергия от Беларус

21:44 | 25.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Литва Гитанас Науседа отказа да присъства на планираната среща с държавните лидери на Естония и Латвия в рамките на днешния ден, като заяви, че постъпва така, тъй като страните не успяха да се споразумеят относно забраната за закупуване на електроенергия от нова атомна електроцентрала в Беларус, съобщава Ройтерс. 

Литва възприема като заплаха за безопасността и за националната сигурност ядрената централа, построена от руската „Атомстройекспорт“ в близост до столицата ѝ и финансирана от Москва със заем от 10 млрд. долара. Беларус отхвърлят подобно твърдение.

„Становището на президента е, че преговорите трябва първо да бъдат завършени“, заяви говорителят на Науседа пред Ройтерс.

Литва е приела закон, който забранява всякакви покупки на електроенергия от Беларус, след като атомната електроцентрала влезе в експлоатация.

От кабинета на естонския президент, който беше домакин на срещата, заявиха, че Науседа, който се занимава с „пренареждане“ на своя екип, е "решил да остане вкъщи в последния момент поради вътрешни работи".

Литва търси подписа и на трите държави, с което да се забрани търговията с беларуска електроенергия.

Президентите на Естония и Латвия заявиха, че все още подкрепят предварителното споразумение. „Оставяме на нашите правителства да продължат дискусиите относно точните формулировки, ако трябва да бъдат коригирани“, заяви пред журналисти Керсти Калюлайд, държавният глава на Естония.

Беларус очаква да въведе в експлоатация първия от двата 1,2-гигаватови ВВЕР реактора през юли и да започне с доставките на електроенергия през есента, според държавната информационна агенция Belta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
The project was conceptualised in 2007 with the site being selected in 2011. Design works started in 2012, the first concrete was poured in November 2013, and above-ground works started in September 2014. The first unit is scheduled for commissioning in November 2018, followed by the second unit in July 2020.Ние сме безнадежден случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
fon
преди 3 години
На парада в Москва пак се е самозапалил "най-новия и иновативен" бронетранспортьор К-17https://***.youtube.com/watch?v=Z9Q_x7yGc7g&feature=emb_logoКакво може да се очаква от "най-нов и иновативен" АЕЦ на руската инженерна мисъл, може само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Това е мой пост отпреди няколко месеца. Нещата не са се променили : "Белоруссия готовится к приему миссии МАГАТЭ, которая проверит пуско-наладочные работы на новой АЭС. На этом фоне президент РБ Александр Лукашенко упрекает Россию в срыве сроков строительства атомной станции. Но покупать у белорусов электроэнергию некому. России она тоже не нужна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
рассиска = рассийска ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
типична рассиска дивотия е тази централа , построена е на 45км от вилнюс , столицата на литва . според правилата на МАЕ трябва да е поне на 100км от големи населени места . първоначално проектът е бил за руденск , на 50 километра южно от минск , ама след чернобил го местят ... ще произвежда толкова много излишен капацитет ... че няма и къде да го изнасят . литва , латвия и естония работеха да си десинхронизират електропреносните мрежи с беларус , за да не може да го изнасят към тях токът ... :))) ... централата е построена с цел да премахне рассийската енергийна зависимост на беларус ... :))) ... на който му е интересно ето малко техническо инфо за самият проект ... докато беляНЕ тъне в мъглата ...https://***.power-technology.com/projects/belarusian-nuclear-power-plant-ostrovets/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още