IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Пазарите рискуват нова корекция след последното рали

Появява се прекъсване на връзката между оптимизма на финансовите пазари и развитието на световната икономика, предупреждават от фонда

17:28 | 25.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Пазарите за акции и други рискови активи може да пострадат от втора вълна на разпродажби, ако коронавирусът продължи да се разпространява, бъдат наложени отново блокади или има нов пик в търговското напрежение. За това предупреди Международният валутен фонд в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Фондовите пазари потънаха на меча територия за рекордно кратко време по-рано тази година, след като коронавирусът и блокадите обезсърчиха инвеститорите. Те обаче бързо успяха да се възстановят след това от дъното, което достигнаха в края на март.

Широкият измерител S&P 500, който се раздели с 34% само за 23 търговски дни, получи подкрепа и сега се намира на около 10% от абсолютния си рекорд. Въпреки това в сряда водещите американски индекси завършиха сесията с по-значителни спадове, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с над 700 пункта заради новия ръст на заразените с коронавирус.

„Появява се прекъсване на връзката между оптимизма на финансовите пазари и развитието на световната икономика“, посочва МВФ в своята последен доклад за световната финансова стабилност. Според фонда тази липса на връзка „увеличава риска от нова корекция при цените на рисковите активи“.

Предупреждението бе отправено само ден, след като МВФ намали отново икономическите си прогнози за 2020 г.

Корекцията може да бъде предизвикана от по-дълбока или по-дълга рецесия, отколкото се очаква в момента, втора вълна на коронавируса, нови мерки за ограничаване на заразата или ново разпалване на търговските конфликти, посочват от МВФ.

Увеличаване на социалното недоволство заради икономическото неравенство може също да помрачи инвеститорските настроения, допълват от фонда.

„Ралита по време на мечи пазар са се появявали и преди, по време на периоди на значителен икономически натиск“, като често са били последвани от нови спадове, посочват от МВФ.

Фондът предупреди и за риск от натрупване на корпоративен дълг на исторически високи нива спрямо брутния вътрешен продукт, както и увеличаване на дълга на домакинствата.

„Това означава, че сега има много икономики с високи нива на дълг, които се очаква да се изправят пред изключително рязък икономически спад“, допълват от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
rooctcho
преди 3 години
Да се чете Очаквайте още по-голяма корекция и дълго възстановяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още