IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „войната“ на Тръмп с Китай препъва президента на САЩ в битката с коронавируса

Докато САЩ се борят за достъп до животоспасяващо оборудване, Белият дом изключва от списъка най-големия доставчик

12:24 | 28.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Mike Theiler/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mike Theiler/Bloomberg

Artura Taylor прекарва последните няколко месеца в отчаяно търсене на лични предпазни средства. Базираната в Тексас компания за доставка на медицински принадлежност е изпълнител на щата Ню Йорк, американският епицентър на пандемията от COVID-19. През първите месеци на тази година, на фона на десетките хиляди заразени и високата смъртност, необходимото оборудване на медицинския персонал от първа линия започна да се изчерпва.

През март Artura Taylor се свързва с човек от клиника в Далас, който познава лекар от Харвард с китайски произход, който от своя страна има връзки с производители на лични предпазни средства (ЛПС) от азиатската страна, пише Nikkei Asia Review.

По-малките дистрибутори като Taylor никога не са били длъжни да организират собствения си внос в миналото, разчитайки вместо това на големи агрегатори като Fisher Scientific. Сега, на фона на оскъдните доставки, този тип дистрибутори са принудени сами да се снабдяват.

Това означава да се обърнат към Китай.

Преди пандемията над 90% от ЛПС, използвани в САЩ, са направени в чужбина, като Китай е най-големият доставчик според американското министерство на здравеопазването.

За Taylor опитът завършва с неуспех. Китайската компания, комуникирайки с американския снабдител чрез своите посредници, поставя като минимален размер на поръчката 2 милиона бройки, писмено намерение за покупка и предплата. Нито една от тези гаранции клиентът на Taylor, правителството на САЩ, не желае да предостави. В крайна сметка американската компания предлага да свърже доставчика директно с изпълнителния директор на един от най-големите дистрибутори на здравни продукти в САЩ. В крайна сметка сделката пропада, тъй като интересът от китайска страна бива изгубен.

сащ1 сащ1

Отчаянието около ЛПС вече силно се усеща в Америка. Тъй като броят на смъртните случаи от коронавирус надхвърля 120 000, държавни служители и компаниите за медицински принадлежности в САЩ преобръщат света, за да намерят надежден доставчик. Недостигът в момент на крайна необходимост разкрива крехкостта на световните вериги на доставка и силната зависимост на САЩ в това отношение спрямо Китай.

И все пак в разгара на пандемията, когато гражданите умират поради липса на физическа защита, президентът на САЩ Доналд Тръмп допълнително нагнетява стратегическото си съперничество с Китай.

Той продължава да обвинява китайското правителство за разпространението на патогена, като по време на скорошното си интервю за Fox News заплаши, че ще "прекъсне цялата връзка" с Пекин.

Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
крива , крива , колко да е крива на мъск ракетата ... :))) ... вече има бустери на ракети дето летят за пети път , един бустер от новите го подготвя за старт за 2 месеца(роскомикс строи една ракета союз 12 месеца) , ония дни пусна 2 ракети в рамките на 16 часа , има по 4 старта на месец ... следиш ли подготовката в бока чика на sn5 ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Апокалипсис сега (на английски: Apocalypse Now) е американски пълнометражен игрален филм, станал скандален още с появяването си на бял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
"Относителната сила на американската икономика преди пандемията означаваше, че страната е достатъчно устойчива, за да се бори в започнатата от нея търговска война. Това обаче вече може да е останало в миналото." Ахъ.... Форд и Найк не могат да доставят нужните бройки дори за вътрешно потребление, а да се конкурират с китайските в международната търговия е фантастика. Царя е гол, дълговете нарастват, нужна е инфлация, а може би спиралата вече е започнала.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
На крива ракета космоса и пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още