IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон готви мита и върху европейския внос на стойност 3,1 млрд. долара

Мерките ще обхванат редица производители на луксозни стоки, както и компании за спиртни напитки

14:17 | 24.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ подготвят нови мита върху европейските вносни стоки на стойност 3,1 млрд. долара, като това засяга износа на Франция, Германия, Испания и Великобритания, съобщава Bloomberg. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплашва да използва срещу Европа добавка към своя арсенал, която може да прерасне в по-широка трансатлантическа търговска битка през лятото. 

Това стана ясно, след като източници съобщиха пред Bloomberg, че Вашингтон възнамерява да наложи мита върху вноса на алуминий от Канада, като се очаква решението за това да стане факт до края на седмицата.

Индексът Euro Stoxx 50, който проследява търговията с акции на водещите компании в еврозоната, се понижи с 2% след новината към 12:26 ч българско време.

Ако САЩ осъществят своя план, митата ще засегнат редица европейски луксозни марки като Givenchy и Hermes, които произвеждат кожени изделия, както и Remy Cointreau и Pernod Ricard, които произвеждат коняк и шампанско. Особено потърпевша ще бъде компанията LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, тъй като произвежда широк спектър от тези продукти.

Митата върху британски джин биха могли да увеличат цените на напитката в САЩ в пиковия сезон, потенциално да навредят на британските компании за спиртни напитки като Diageo Plc; James Burrough, производителят на джина Beefeater; и William Grant & Sons.

Германската бира

Новите мита в САЩ също могат да намалят търсенето на германска бира преди Октоберфест.

Допълнителните такси върху вноса ще добавят допълнителна тежест към вече наложените 25-процентни мита, с които САЩ атакуваха Германия през миналата година.

Съветът за дестилирани спиртни напитки в САЩ заяви, че се противопоставя на всякакви допълнителни мита върху спиртните напитки, които биха "ескалирали търговското напрежение в Атлантическия океан и допълнително биха застрашили американските компании и работните места в хотелиерството, които вече страдат в резултат на COVID-19", посочват от организацията.

Планът на САЩ е свързан с 15-годишния спор относно субсидиите за Airbus, който САЩ и ЕС водят в рамките на Световната търговска организация (СТО). През октомври 2019 г. СТО разреши на Доналд Тръмп да наложи мита върху европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара в отговор на субсидиите за европейския превозвач. Очаква се през юли СТО да позволи и на ЕС да отвърне на американските мита заради държавната помощ спрямо американската Boeing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Вашингтон готви мита и върху европейския внос на стойност 3,1 млрд. долара Каквото е изгодно на Сияйният Град на Хълма, то е свято!Нали така?Така.Съюзниците да правят като вятъра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още