IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли

Няма дисциплина и не се спазват правилата, заяви премиерът

10:28 | 24.06.20 г. 26
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До 15 юли да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, предложи здравният министър Кирил Ананиев в началото на заседанието на правителството.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че предложението ще бъде подкрепено. Той коментира, че няма дисциплина и не се спазват правилата.

„Бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката - струпа се накуп без маски, затова има рестрикция сега по 1000 души на сектор. Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните“, коментира Борисов.



"Не само не отмина като всеки грип, а ни заля", ядоса се премиерът. По думите му оздравелите са повече и нищо не се прави в момента, което да притесни хората, пише Dnes.bg.

„През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме и сега - забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев аргументира последното предложение, като посочи, че причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", заяви здравният министър.

Повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавируса отчете Ананиев. След 9 юни има значително завишаване на броя хора, които са носители или болни от коранавирус. В периода 27 май-9 юни среднодневният брой е 26, докато от 10-23 юни нараства на 84 случая на ден, което е увеличение с 3.2%. 

Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и правят по 2 хил. теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.

По думите му вирусът продължава да е с неизвестен произход и инфекциозност, няма данни за изграден колективен имунитет.

За този развой на събитията загатна снощи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посочи, че при настоящата ситуация със сигурност ще бъде поискано удължаване на мерките срещу коронавируса след 30 юни.

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, коментира доц. Кунчев.

Припомняме, че на 10 юни, заради повишената заболеваемост, извънредната епидемична обстановка заради коронавируса беше удължена до края на юни.

„Ако се налага, след това ще удължаваме пак“, заяви тогава Бойко Борисов.

Извънредната епидемична обстановка замени извънредното положение на 13 май, а общо мерките срещу разпространението на вируса действат повече от три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
докторче, плюй си в маската и внимавай да не те ухапе короната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Този екземпляр на снимката на какво ти прилича? Тyлyп банкянски, който имитира Мусолини. Дали на Баце му е известно, че Мусолини е завършил живота си обесен за краката, е друга тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 3 години
*** подхожда повече на теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
инвестора, няма ли звездички за "***"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Има тестове - има болни, няма тестове - няма болни.Затвори границата към гърция, да видиш кво ще ти се случи, *** банкянски прoст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
toto 2
преди 3 години
Туризъма ,го пиши бегал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още