IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша планира да се превърне в привлекателна дестинация за зелени инвестиции

Страната възнамерява да увеличи с 65% своя капацитет на възобновяема енергия до 2024 г., възползвайки се от фонда за възстановяване на ЕК

21:34 | 24.06.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато Европа подготвя своя многомилиарден план за ограничаване на емисиите на парникови газове, предстои трудната зелена трансформация на най-големия замърсител в рамките на Европейския съюз (ЕС) – Полша.

Страната, която понастоящем разчита на въглищата за повече от 70% от производството на електроенергия, увеличава своите усилия в стремежа си да замени изкопаемите твърди горива с възобновяема енергия, пише Bloomberg.

И докато Полша се опитва да оформи окончателно своята енергийна политика с хоризонт до 2040 г., някои от най-големите играчи в производството на чиста енергия  в света се надпреварват да завоюват дял от тази индустрия в страната. 

„Полша проявява голям интерес към вятърната офшорна и оншорна енергия“, споделя Гари Билс, регионален директор за Европа, Близкия Изток и Африка в консултантската компания K2 Management.

Това говори за драстичната смяна на курса на управляващата партия „Право и справедливост“, която премина от противник на вятърните паркове до техен застъпник на фона на понижените разходи за производство и обществената реакция срещу мръсния въздух в страната и региона.

Промяната в политиката на правителството отразява и решението на Европейската комисия (ЕК) да свърже програмата за икономически стимули в 750 млрд. евро с климатичните цели на блока.

Полша ще увеличи своя капацитет за възобновяема енергия с 65% от 2019 г. до 2024 г., най-вече от оншорни вятърни паркове, според оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Първите офшорни вятърни турбини в Балтийско море се очаква да започнат да произвеждат енергия до 2025 г.

„Полша никога няма да успее да изпълни ангажимента си към Парижкото споразумение, ако се базираме само на сухоземните възобновяеми източници,“ споделя Марек Рожак от DNV GL, позовавайки се на глобалния климатичен пакт, подписан през 2015 г. „Ще трябва да се насочим и към офшорните източници“, изтъква той.

Полското министерство на климата третира офшорните проекти с приоритет, посочва то в коментар по електронната поща.

Условията в Балтийско море са идеални за изграждане на големи вятърни паркове, които все по-често могат да се видят край бреговете на Великобритания, Германия и Нидерландия. Полското крайбрежие е плитко и има силен вятър, посочва Рожак.

Правителството на Полша изчислява, че потенциалът на страната за офшорна вятърна енергия е около 10 гигавата, или около една четвърт от общото налично производство на електроенергия в страната. Промишлените групи смятат, че този потенциал може да бъде близо три пъти по-голям.

Подобна възможност може да привлече инвестиции за милиарди евро през следващите години. PGE, най-голямата местна компания за комунални услуги, изчислява, че изграждането на един гигават вятърни офшорни мощности ще струва около 12 млрд. злоти (около 3 млрд. евро).

Разработчиците се взели това под внимание. Чуждестранните компании Orsted, Equinor, RWE и Iberdrola търсят партньорства с държавни или местни дружества, които вече притежават лицензи за разработване на офшорни вятърни паркове.

Сега инвеститорите очакват приемането на ключов закон от страна на полското правителство, който въвежда държавни субсидии за изграждане на първите офшорни паркове. Представителите на индустрията за възобновяема енергия също искат властите да предоставят достъп до крайбрежието на страната за допълнителни инвестиции в рамките на секторното споразумение, което трябва да бъде сключено скоро.

Подобен план може да превърне Полша в ключово парче от един по-голям пъзел. С непрекъснато разширяващия се планиран капацитет за офшорна вятърна енергия, страната може да обвърже своята зелена енергия с тази на страни като Дания, Германия и Литва, които вече разполагат с крайбрежни вятърни паркове в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
:)))май на хахото давах линкове какви ги къдрят румънците ... значи в интегрираният им енергиен план , дето и ние трябва да имаме такъв , са планирали 2.3GW нови вятърни централи (в допълнение към сегашните мощности от близо 3GW) и 3.7GW нови фотоволтаични паркове (над близо 1,4GW сега) за следващите десет години ... ше махнат почти 1GW въглища и 0,5GW газови ... а ще добавят към 2030 0,5GW един ядрен блок ... интересно , имат сключено споразумение и заявен интерес към модулни ядрени реактори ... що не се фърлят на мегаломански руски реактори не ми е ясно ... :))) ... а енергийната им система е да не кажа 5-6 пъти колко наш'та ... и те имат там едни гоьлове и чарколяци ... :)))за турците няколко пъти вече пиша ... какви планове имат за вятър , слънце , геотермална ... спреха да говорят за втора и трета ядрена централа , даже в акую само два реактора се строят , за трети и четвърти пълна тишина ... ха , заваряват на единия реактор вече капакът ... скоро ердоган ще изпълни мечтата си да има плутоний собствено производство ... малко остана ... :))) ...албанците импе , добавят слънчеви централи към микса си ... гърците и те ... м/у другото заглеждал ли си ценати на енергийните борси около нас за ден напред как се движат ... ?! ... интересни цифри ... виж и на северните държави с "набучените перки" за какво иде реч ... ?2 - ?5 ... после пак погледни наш'та ... после пак тяхната ... и така докато ти узрее в главата идеята от какво се получава това ... знам че обичаш да гледаш и четеш цифри и да сравняваш и да взимаш информирани решения ... ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Вярно бе, перките са като стоманена преграда, блокират 99% от въздушните течения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ще го правим - за да имаме ток, който да продаваме на вятърничавите ***. На фона на сегашното жалко състояние на "зеленият" енергиен сектор на полските алкохолици, увеличаване с 65% е нищо работа. Ще видим докъде ще продължат с боцкането на перки покрай морето в цяла северна и западна Европа - и кога ще се ударят по главите, че засушаването и екстремните температурни разлики, които вече наблюдаваме, се дължат на тяхната безумна тарикатщина. Моретата и океаните смекчават климата със своите влажни въздушни маси с малки колебания в температурата - това се учи в 5-6 клас, ама някои явно яко са бягали от училище. В природата има баланс, всеки плюс се уравновесява с минус, щом добиваш енергия, отнякъде я вземаш, лишавайки може би друга система от енергия - ама то трябва поне малко акъл, та някои да разберат тая проста истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
някой коментар за въглищата и поляците ... ммм ... ?! няма ?! за вятъра още по-миналата година беше ясно накъде вървят , по интересно е , че съкращават част от ядрената си прогама и ще разработват слънчеви паркове ... мдааа ... все пак са доста по-слънчева страна от нашата ... :))) ... ние добре че ще си правим беляНЕ , нищо че няма лиценз още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още