IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Студената война между САЩ и Китай е по-голяма заплаха от COVID-19

Светът се насочва към период на “масови неуредици при липсата на лидерство” като резултат от пандемията, посочва Джефри Сакс

17:00 | 21.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Kim Kyung-Hoon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kim Kyung-Hoon/Bloomberg

Задълбочаващата се студена война между САЩ и Китай е повод за повече тревоги, отколкото коронавирусът, смята икономистът Джефри Сакс.

Светът се насочва към период на “масови неуредици при липсата на лидерство” като резултат от пандемията, заяви той, цитиран от BBC. Сакс добавя, че разделението между САЩ и Китай ще усложни ситуацията. 

По думите на икономиста случващото се до голяма степен е по вина на Вашингтон. “САЩ са сила, която се опитва да разпали нова студена война с Китай. Ако това продължи, ако такъв тип подход се използва, ние няма да се върнем към нормалното, а вместо това ще се насочим към по-сериозни спорове и по-големи опасности”, посочи Сакс.

Коментарът на Сакс идва на фона на ескалация в напрежението между САЩ и Китай на няколко фронта - не само търговския.

В интервю за Wall Street Journal Тръмп заяви по-рано, че вярва, че Китай може да е насърчил глобалното разпространение на коронавируса като начин да дестабилизира конкурентни икономики.

Администрацията на американския президент насочи усилията си и срещу някои компании на азиатската страна - основно към технологичния гигант Huawei, който според Белия дом е използван от Пекин за шпионаж. Китай и Huawei опровергаха тези твърдения.

Трябва да се има предвид, че САЩ не са единствените, с които Китай има конфликт.

Тази седмица напрежението нарасна на границата между Китай и Индия, като най-малко 20 индийски войници бяха убити в един от най-тежките актове на насилие между двете страни от почти 50 години насам.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
А имаше ли вариант да не бъдат канени? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти не бери грижа на Европа, копейник! Базите са на НАТО и тези в тях са ПОКАНЕНИ, не са дошли ей така! И са дошли за да пазят държавите си от зелени човечета, за да не стане като в Украйна, Грузия и тн.Хахавелниците си личите отдалеч, жалко, че няма задължителна снимка към профила, че да е ясно веднага за какви душевно болни и хора с интелект на стрида ги пишат тия глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
be_google
преди 3 години
Русия има бази в 9 страни, което е доста по-малко от фактическата окупация на САЩ спрямо Европа и още 100 страни. Пророчествата на пр Данаил за изпълени с изкплючения на 2. За да си наясно пък с прпоречествата на последната книга от Библията трябва да си наясно какво е Изток , когато си в Гърция и когато си американски пастор популист от Чикаго. Един съвет: не чети и не вярвай на американци за пророчества и вяра!сложих ти плюс заради вярата ти, но този сайт и тази статия не са подходящи за подобни коментари. Всяко нещо си има своето време и място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Valentin13
преди 3 години
***, а кажи ти нещо, нидей придиря на другите. ного съ кефя на твоята интилигентност. в наше село съ събираме вечер на по идна и се ти читем твоите, и гулям смях пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хахавелник, объркал си сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
Ewiak Ryszard
преди 3 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също криза, която ще затъмни Голямата депресия. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Тогава също много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия. COVID - 19 играе ролята на "детонатор" и "катализатор" тук, и ще ускори този процес]. И ще влезе на юг [тя може да бъде Грузия], но няма да бъде както първия път [2008 - Грузия], или като втори път [Украйна]." (Даниил 11:28,29) Но на третия път ще бъде американската намеса и глобална ядрена война. (Даниил 11:30) Това ще започне с етнически конфликт. "Защото ще се повдигне народ против народ", също както през 2008 г. в Грузия. Това няма да бъде Армагедон. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:7,8)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още