IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС върви към трансатлантическа търговска война с отслабен ръководител

Дипломати се опасяват, че заявеният от еврокомисаря Фил Хоган интерес към главния пост в СТО го компрометира и поставя в неудобна позиция

15:25 | 20.06.20 г. 7
<p>
	Еврокомисарят по въпросите на търговията на ЕС Фил Хоган. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Еврокомисарят по въпросите на търговията на ЕС Фил Хоган. Снимка: ЕК

Европа е изправена пред перспективата за нова трансатлантическа търговска война заради конфликтите на интереси, в които е изпаднал ръководителят на търговията на ЕС, пише Politico.

Тази седмица Вашингтон се отказа от преговорите, насочени към постигане на глобална сделка за цифровия данък, и заяви, че вместо това ще налага мита на всяка страна, която въведе такива данъци. Европейските лидери, включително финансовият министър на Франция Брюно льо Мер и еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони,  заявиха, че ЕС ще въведе единна ставка или национални данъци въпреки тази заплаха.

Ходът на САЩ идва в момент, в който Брюксел е особено слаб в способността си да се противопостави на заплахата. Еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Фил Хоган току-що публично обяви интереса си да се кандидатира за шеф на Световната търговска организация (СТО) - позиция, за която той ще има нужда от подкрепата на САЩ.

Трима дипломати от ЕС и няколко служители в индустрията коментират пред изданието, че се притесняват от очевидната слабост на Хоган в момент, когато ЕС трябва да покаже сила.

"Това е лошо замислен и необмислен план. ЕС се нуждае от силен комисар по търговията, а не от такъв, който вреди на себе си и, следователно, и на нашите търговски инструменти“, коментира един от дипломатите.

Брюксел заглуши Хоган във вторник, за да му попречи да говори за интереса си към работата в СТО. Комисарят не трябва повече да говори публично, ако появата му заплашва да „отвлече вниманието“ от официалната търговска политика на ЕС, заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер. Всички решения относно търговската политика на ЕС сега ще се контролират от вицепрезидента на Комисията Валдис Домбровскис, добави Мамер.

Въпреки тези опасения, Брюксел в четвъртък заяви, че Хоган все още е водещият човек на ЕС за търговски преговори с администрацията на Тръмп. Това разпалва тревогите, че компрометираният комисар няма да може да защити интересите на ЕС в търговската война.

„Ако той не успее да си осигури работата [в СТО] поради американска или азиатска съпротива, как ще бъде надежден партньор за преговори“, коментира същият дипломат.

Не всички търговски експерти обаче са съгласни, че лицето на Фил Хоган е  непосредствен проблем. Бернд Ланге, председател на търговската комисия на  Европейския парламент, заяви, че няма голям шанс да възникнат конфликти точно преди президентските избори в САЩ през ноември. В тази връзка той коментира, че не очаква Вашингтон да наложи нови тарифи през следващите месеци.

Вашингтон обаче е в разгара на публичния дебат за цифровите данъци на другите държави. Обичайната процедура цели да определи дали данъците са несправедливи и дискриминационни, да се обявят мерки за разплата и след това да се проведе дебат върху тях преди да бъдат наложени тези мерки.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в сряда заяви пред Конгреса, че администрацията на Тръмп е писала до четири държави от ЕС, като ги е информирала, че Вашингтон се оттегля от преговорите за цифров данък и  вместо това ще налага мита на всяка страна, преследваща такъв данък.

Франция реагира остро. Льо Мер определи оттеглянето на Вашингтон като "провокация" и заяви, че страната му ще приложи своя цифров налог, независимо от заплахите за отмъщение.

През 2019 г. Вашингтон заплаши да въведе мита за 2,4 милиарда долара върху френските луксозни стоки, но се съгласи да отложи такива действия, докато не бъде постигнато споразумение в рамките на глобалните преговори на ОИСР. Тъй като Вашингтон приключи тези разговори, търговската война вече е отново на масата.

„Това, което правят, е по принцип несправедливо спрямо американските компании“, заяви Лайтхайзър пред конгресмените.

Дипломати от ЕС, както и либерални евродепутати и представители на индустрията, заявиха, че се опасяват, че официалната кандидатура на Хоган за поста в СТО ще навреди на търговските интереси на ЕС в дългосрочен план. Ако той се провали, ще изглежда слаб, смятат те.

Либералните държави от ЕС обаче  са също толкова притеснени, ако не и повече, че Хоган може да успее в Женева.

Ако си осигури работата в СТО, Брюксел ще трябва да намери нов комисар по търговията. Някои дипломати и лобистите в индустрията се притесняват, че това ще доведе до пренастройка в рамките на Комисията, в която търговският портфейл може да се окаже в ръцете на по-протекционистки кандидат.

Близки до Фил Хоган казват, че той ще си вземе отпуск, ако реши да кандидатства за поста, както направи бившият комисар Кристалина Георгиева по време на неуспешния си опит да стане генерален секретар на ООН през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
ЕС не може да спре електоронната олигарлхия на САЩ.....защото тия дето трябва да го направят са с американски паспорти и дипломи масово!!! Франция засега успя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
В момента САЩ безжалостно притискат всички свои съюзници, в т.ч. и тези които се смятаха най близки. За целта използуват освен традиционните лостове за натиск ,също медиите, както и платената държавна и корпоративна бюрокрация. Следователно шансовете за успех на ЕС в това конкуретно противоборство са съвсем малки , ако не направо нищожни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...да защитава интересите на хората. "Ти май много талавизия гледаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Oбичам България
преди 3 години
ЕС цака непрекъснато САЩ на много фронтове, но във всички случаи е с цел да се облагодетелстват корпорации и чиновници. Накрая САЩ просто налагат реципрочни мерки и го ядем ние, потребителите на различни услуги. В това число и нашия комисар - Мария Габриел се доказа като поръчков инструмент и изключително некомпетентна да защитава интересите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Що така мислиш? Кога ЕС е отстъпвал. На всички американски мита са налагани контрамита. Франция е единствената държава в света която се осмели и наложи данък на технологичните компании. Сделката за свободна търговия със САЩ беше отхвърлена щото не е в интерес на ЕС. Я дай примери за отстъпление и бял флаг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Petar2015
преди 3 години
Спокойно, няма да има търговска война, а само отстъпление и енергично развяване на бял флаг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още