IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ананиев: Извънредната епидемиологична обстановка няма да се удължава

Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция, коментира здравният министър

10:31 | 20.06.20 г. 2
<p>
	Кирил Ананиев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Ананиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Засега няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка, коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция, изтъкна той. 

Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище, посочи Ананиев.

Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта,  каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките, изтъкна министърът.

За масовото тестване той посочи, че няма как да се тества 100% от населението. Клъстерното тестване дава по-добър резултат, ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната, коментира Ананиев.

Никой не може да каже какво е равнището на заразените, за да върнем строгите мерки, защото това е ново заболяване, каза още здравният министър.

Длъжен съм, като здравен министър, да създам такава организация, че да съхраня здравите хора от вирусоносителите, посочи Кирил Ананиев във връзка с въпрос за затварянето на областните градове. Той припомни, че в много страни хората са били принудително затворени в домовете си и са излизали само с изрична декларация къде отиват.

По отношение продължителността на карантината Ананиев посочи, че се спазват препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

След 1 юли ЕК ще вземе решение как да се процедира с допускането на граждани на трети страни на територията на ЕС, включително и в България, каза още Ананиев. Здравните министри на страните от ЕС в момента обсъждат критериите за допускане на хора от трети страни. Говори се за праг, който да се определи спрямо дела на заразените в съответната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Само няколко бързи цитата от бурната дейност на герберопитеците:-Вирусът ще ни подмине - вирусът няма да ни подмине!-Няма да купуваме бързи тестове - ще купуваме бързи тестове!-Няма да взимаме заем - ще взимаме заем!-Няма да пускаме тирове - ще пускаме тирове!-Маските са задължителни - маските не са задължителни!-Няма да вдигаме данъците - хайде познайте от три пъти ще ги вдигнат ли??!!!-Ще влизаме в Еврозоната няма да влизаме.С тикви и калинки вирус не се преборва!!!!Май че е прав премиерът да разчита на простите като него хора в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Бате, много си зле с мисленето. Ако имаш капка достойнство, както и шефа ти трябва да го направи, оттегли се - има достатъчно кадърни хора за този пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още