IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard – да ти изчезнат 1,9 млрд. евро от баланса

Компанията отстрани временно главния си оперативен директор, а кризата повдига въпроси и за ликвидността

10:53 | 19.06.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор и основен акционер Маркус Браун. Снимка: Bloomberg</p>

Главният изпълнителен директор и основен акционер Маркус Браун. Снимка: Bloomberg

Историята за финансовото състояние на Wirecard AG и дали то е това, което изглежда, че е,  мина на заден план през последната година, представлявайки интерес най-вече за малка общност от продавачи на късо, анализатори и инвеститори, които следят или притежават акциите.

Дълго време Wirecard се считаше за уникална история на успеха: само за 20 години доставчикът на платежни услуги от Ашхайм край Мюнхен се превърна от стартъп в компания от елитния клас на германския фондов пазар - Dax. Главният изпълнителен директор и основен акционер Маркус Браун се възприемаше като визионер, който с виждането си за плащанията на бъдещето сформира група, която засенчи дори Deutsche Bank и изтласка Commerzbank от Dax. В четвъртък тази история завърши рязко с почти безпрецедентен срив на цената на акциите, след като германската компания за разплащания заяви, че одиторите не могат да намерят около 1,9 милиарда евро в брой.

Акцията се обезцени с до 62%, хвърляйки съмнения за оцеляването на компанията. Тази сага вероятно ще има много повече обрати и то скоро: банките могат да изтеглят 2 милиарда евро заеми за компанията, ако тя не успее да публикува годишния си доклад до днес. Wirecard отстрани временно главния си оперативен директор, след като пазарът затвори в четвъртък.

Катастрофата на акциите беше предизвикана от четвъртото отлагане на публикуването на годишните финансови данни за 2019 г. Одиторите от EY, които проверяват балансите на Wirecard от десетилетие, сега са намерили признаци, че са получили „неправилни потвърждения на баланса от довереник или от банки, които държат доверителните сметки с цел измама“. Зад всичко това одиторите подозират, че трябва да получат неправилна представа за съществуващите банкови салда или банкови сметки, които се използват в полза на Wirecard.

При това става дума за общо 1,9 милиарда евро, което съответства на около една четвърт от общия консолидиран баланс: одиторите се оплакват, че за съществуването на тези пари няма достатъчно доказателства.  Според информация на Handelsblatt става дума за две сметки в две азиатски банки. Към 31 декември 2019 г. се твърди, че в едната банка е имало общо 1,123 милиарда евро. В другата банка по това време е трябвало да са налични около 800 млн. евро. Според Wirecard двете банки имат инвестиционен клас рейтинг и притежават множество други доверителни мандати в Азия. 

Анализатори и инвеститори заявиха пред Bloomberg, че компанията губи и малкото останало доверие, тъй като платежната фирма е изправена пред потенциална отмяна на договори за заем, което заплашва нейното оцеляване.

Акциите имаха десет препоръки, еквивалентни на „купувай“, преди анонса в четвъртък, като анализаторите прогнозираха средна ценова цел за 12 месеца, която предполага 49% ръст. Най-малко петима анализатори са спрели да следят акцията, а поне двама понижиха рейтинга си, показват данни на Bloomberg.

„Преустановяваме инвестиционния рейтинг, ценовата стойност и прогнозите за приходи и печалба, тъй като няма достатъчно основа за определяне на такъв рейтинг“, казва Мохамед Моауала от Goldman Sachs.

„Ситуацията с Wirecard може да бъде описана само като несъстоятелна, тъй като скандалът се превърна в криза, заплашваща съществуването на компанията и превръщайки акциите в хазартни залози“, коментира от своя страна пред Bloomberg Волфганг Дони от NordLB.

Според Адам Ууд от Morgan Stanley ако липсващите 1,9 млрд. евро не могат да бъдат намерени и потвърдени, то Wirecard може да има само 220 милиона евро налични пари. Той очаква компанията да потърси процедура за защита от фалит, ако банките се откажат от кредитите си. 

Изразеното от одиторите подозрение удря тежко Wirecard, тъй като засяга сърцевината на бизнес модела: когато клиентите плащат за своите покупки в касата или в интернет, Wirecard обработва плащането и получава малка част. Wirecard използва партньори и попечители на трети страни за бизнеса си в далечни страни, като Азия. И този азиатски бизнес беше в центъра на поредицата критични статии в британския вестник Financial Times (FT) миналата година.

FT обвини Wirecard в манипулиране на балансите и други нередности. Специален одит от KPMG за финансовите години от 2016 до 2018 г. не откри данни за фалшифициране на баланса в края на април, но също така не успя да изчисти напълно обвиненията. KPMG говори за „пречки пред разследването“, след като мениджърите на Wirecard са сътрудничели само в ограничена степен и липсвали разписки и банкови извлечения.

Концернът винаги оправдаваше необходимостта от високата доверителска сума от 1,9 милиарда евро с факта, че парите служат за сигурността при авансови плащания към клиентите на посредника. Търговците на дребно бързо получават парите си от Wirecard след продажба. Wirecard, от друга страна, често трябва да чака със седмици, за да могат компаниите за кредитни карти да преведат парите към нея.

До 2019 г. групата работеше с друг азиатски попечител. Доставчикът на услуги беше сменен след претърсване на офиса му от местните власти. След това новият попечител откри нови сметки в други банки, твърдят финансови източници. Сега обаче има подозрение, че синдикът или банките, поддържащи сметките, са могли да отклонят парите.
Сега концернът от Dax е изправен и пред друг проблем, засягащ ликвидността. През 2018 г. компанията договори револвираща кредитна линия в размер на 1,75 милиарда евро с банков консорциум. В него като т. нар Lead Arranger влизат Commerzbank, Landesbank Baden-Württemberg и двете холандски финансови институции ING и ABN Amro. Нито една от банките не пожела да коментира сътресенията от вчерашния ден.

Финансови източници твърдят, че в консорциума влиза двуцифрен брой банки, така че кредитният риск за отделните компании е ограничен. При инциденти като този с Wirecard би било доста необичайно да се прекратяват кредитните линии от днес за утре.  На първо място се очаква обаче банките да започнат преговори с длъжника.

Но борсовият срив може да доведе до вълна от съдебни дела от разочаровани инвеститори. Юридическото дружество Tilp, което заведе дело срещу Wirecard през май, заяви, че счита, че Wirecard е „нарушила германския и европейския закон за капиталовия пазар на няколко пъти". Фондът DWS, който на моменти беше инвестирал много пари в Wirecard, сега също обмисля правни стъпки.

Финансовият надзор Bafin също е обезпокоен: „Вземаме това предвид при текущите ни проверки“, заяви говорител. Понастоящем надзорните органи разследват твърденията за пазарна манипулация в Wirecard. Самите надзорни органи са също критикувани.

Според информация на Handelsblatt и Bloomberg и в корпоративната централа се  обсъждат последиците за мениджърите. Членът на борда на директорите Ян Марсалек може да понесе персонално отговорност. Вечерта Марсалек беше пуснат в отпуск до 30 юни. Бъдещето на главния изпълнителен директор Маркус Браун също е под въпрос.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
svaf7808
преди 3 години
Здравейте. Добри идеи. Мога ли да Ви запитам коя платформа използвате за инвестиране в акции, облигации и т.н. Че избора е голям, не всички платформи плащат дивиденти и т.н. Вие от коя платформа сте доволен. Благодаря Ви предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Вечен растеж има да и това движи нещата напред. Простичко е ! Докато се увеличава населението на планетата ще се увеличават и акциите. Ако днес има 100 човека които искат да пият кока-кола следващата година стават 110 ... те също искат да пият кока-кола. Избрах случайна компания но вярвам ме разбираш. Единственото нещо което може да спре това акциите да поскъпват е ако се затрие голяма част от населението например война/вирус ... така,че населението да стане 50 човека които искат да си купят кока-кола. Амплитудите ги гледайте трейдърите :) Аз затова казах,че се залъгвате с това трейдване защото губещите ще сте вие .... дори и да си купите супер измамните ботове на метатрейдър. Е да ще има дни и с печалби, но средно претеглено ще спечелиш по малко от колкото аз съм направил за 20 години без да се тревожа. Тук добавям и една точка,че не вярвам и да си следващия Бъфет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
то свърши това твойто "buy & hold" капитализма у тая му форма приключва с това и тия безконечни печатания с наливане в борсата, после айдеее твойте 600% да не станат на пеесе % ? Аз до са не съм виждал индекса да падне за два месеца с хиляя и сто (1100) пункта амплитудите виждаш ли кви са ? Мислиш че ше има вечен разтеж и летеж тъй ли ? аз не мисля ич така да ти кажа и такива търгувания с некви измислени крипто вуртуали дет нема борса, регулация нищо кат хората мне мерси, щот тва е съвсем отнесен въздух .... в близките 5/6 години глей си поприбрал тва онова, да не те изгърбат. Ше стане нещо кат тая акция у тая статия ама навсякъде, нема мое се скрие никой ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Инвестирането е много лесно вземате си топ50/100 от няколко борси и купувате индивидуално акции. Ако нямате дълъг период на чакане 15-20 години и ви предстои пенсиониране скоро то може да вземате фонд. Най-добрата стратегия е и бондове малко и злато така,че като достигнете 65 години да имате примерно 60% фондове, 20% акции, 15% бондове, 5% злато просто пример ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Така и не разбрах какво трейдват всички ?!?!? Аз единствено купувам от 2001-ва година. Досега нямам нито една продажба имам няколко компании които са фалирали имам и такива с няколко стотин % +. Средно едно 600% за тези 19 години. Всички капитализирам включително и дивидентите. Не знам какво трейдвате ?!?! Губите си времето винаги ще сте губещи .... е тук таме някой удар но като удариш чертата си минус. Меринджейте ще ви звънят купувай/продавай и т.н. което е глупаво защото меринджея печели от разликата и не го интересуваш много много ..... Ако все пак искаш да играеш рисково то играй на крипто изцяло само крипто автоматично с някой бот примерно gekko / freqtrade /zenbot и други GPL всичките може от някое pi да си ги пуснеш. Стига са ви зарибявали с метатрейдъри рамена и не знам си какви картинки..... Инвестирайте пари които може да загубите по малко и редовно и капитализирайте това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
а тия с имотито Бонито и оназ Дърито дет мноо знаеха, те как са, нали там щеше безконечна да е веселбата или са скочили вече през прозореца щот всичко е валат ?? .... и те много знаеха ама ги занитиха с тоя ми ти космически грип .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми де да го знам но ше се вдигне през следващите 2 години сааа колко точно ше се качи *** ли гo, ама ше има там подпирания, подпомагания ала бала и поне х3 ше скочи .... а иначе им казахме лани кат можех още да коментирам : - Не там, не там и те пак там .... :)) Еми сааа кво да им каа, то са е за купуане, a не на 150 "как си усредняваха" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 3 години
На сто нема да оди акцията е в мечи тренд. Ще имитира графиките на другите евробанки. но тук върхът се формира доста по късно за това и тук ще има едноцифрена стойност. Трейдърите у темата Дакс не се найграха братче и не им увреха главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
макар че то дефакто са е за купуване, кой го интересува да изчака там юли нещо за дивергенция тва онова и към Август да ги мята щот после кат отиде пак на 100 ше е късно а до там е х5 ако падне на 20йска .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
а Монтито беше ги купил тия обешняци, ем го предупредих в Коментарите - DAX и Протокола и другите за тия банки и подобни онлайн изпошняци, ама кат нема кой да ме слуша -> боц ..... сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още