IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания - пионка или шахматен майстор в навигацията между ЕС и САЩ?

За Лондон и Брюксел е от полза да намерят разумна форма на сътрудничество, а не твърд Brexit, смята политологът Христо Панчугов

22:12 | 18.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

За Великобритания предстоящите ѝ преговори със САЩ за търговски споразумения са възможност да се "извиват ръцете" на Европейския съюз (ЕС). За САЩ пък това е опит да се "извиват ръцете" на Великобритания. Голямата заплаха е Обединеното кралство да не се окаже пионка, отколкото шахматен майстор в навигацията си между ЕС и САЩ, коментира Христо Панчугов, политолог, в предаването "Bloomberg TV Bulgaria интервю".

По темата за Brexit гостът посочи, че Великобритания е била почти винаги търговски партньор на ЕС и важен сътрудник в областта на сигурността и много други сфери. В този ред на мисли според него и за двете страни би било полезно да се намери разумна форма на сътрудничество, а не твърдият Brexit.

"Досега не наблюдавахме усилия това сътрудничество да се постави в разумни граници. Липсваше гъвкавост. Въпреки това се наблюдава промяна от срещата през тази седмица, която трябваше да намери двигател на преговорите занапред", каза Панчугов.

Според него две са последиците от срещата – че липсва сериозен напредък, но че все пак и двете страни са заявили желанието си да работят усилено до края на годината да се сключи търговско споразумение. Големият проблем според него обаче е свързан с митническите проверки и компромис относно взаимните регулации.

"Очаква се германците да не позволят тяхното председателство на Съвета на ЕС да бъде белязано с провал на Brexit", отбеляза Панчугов.

Политологът не смята, че британското правителство може да си позволи да дава повече смесени сигнали. Той очаква постигане на споразумение до края на годината и влизане в план на изпълнението му.

Христо Панчугов изтъкна, че е важно Великобритания да не продължава да бъде заложник и проводник на американските интереси.

Най-губещите от кризата и напускането на Великобритания от Съюза по думите на госта ще бъдат британските фермери и фирмите, които имат взаимоотношения с ЕС .

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
в цялата тая брекзит авантюра , май Брюксел е от страната на булката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
"Най-губещите от кризата и напускането на Великобритания от Съюза по думите на госта ще бъдат британските фермери и фирмите, които имат взаимоотношения с ЕС"!! е, то това е ясно и на слепия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още