IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се опитват да откраднат ролята на ЕС като умиротворител в Западните Балкани

Лидерите на Косово и Сърбия се очаква да пристигнат в Белия дом на 27 юни като крачка напред към подобряване на междусъседските взаимоотношения

22:00 | 16.06.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия и Косово планират да започнат диалог за подобряване на взаимоотношенията под егидата на САЩ по-късно този месец, съобщава Bloomberg. По този начин Вашингтон може да успее да накара бившите врагове да седнат на масата за преговори, нещо, с което Европейският съюз (ЕС) изпитва сериозно затруднения.

Очаква се лидерите на двете балкански съседни страни да пристигнат в Белия дом на 27 юни. Евентуалното споразумение предвижда двете страни да прекратят враждата помежду си относно международното признаване на Косово, която се отдели от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след бомбардировките на НАТО, принудили сръбските войски да напуснат въпросната територия. 

Пратеникът на САЩ за региона Ричард Гренъл обяви плана в понеделник, докато дипломатът на ЕС Мирослав Лайчак се подготвя да посети Косово за съживяване на преговорите, подготвяни от ЕС, които секнаха през 2018 г.

„Приветствам поканата за възобновяване на процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия под ръководството на президента на САЩ Доналд Тръмп“, заяви косовският президент Хашим Тачи във Facebook.

Тачи каза също, че може да откаже да се срещне с Лайчак, който се очаква да пристигне в Косово в рамките на днешния ден, ако той няма „нищо конкретно какво да каже“, като повтори резервите си относно посредничеството на ЕС.

Надпреварата между големите икономики за разрешаване на един от най-упоритите спорове в Европа изглежда ескалира трансатлантическо съперничество за влияние в регион, в който Русия, Китай и Турция също се стремят да засилят присъствието си.

Сърбия настоява, че Косово е историческата ѝ сърцевина и отказва да приеме отцепването на територията. Белград разчита на Русия и Китай, за да блокира приемането на Косово в Организацията на обединените нации (ООН) и други международни органи и усилено работи за отмяна на признаването от някои страни.

Битката на слоновете

Бившият посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер написа в Twitter, че американската инициатива няма координация с европейските си партньори. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението му да приеме поканата на Гренъл не цели да противодейства на усилията на ЕС.

„Важно е в битката на слоновете да останем невредими“, коментира ситуацията Вучич, признавайки прекъсването на връзката между САЩ и Германия и заяви, че ще се срещне с Лайчак след изборите на Сърбия на 21 юни. „Няма да се бием с Германия или с Америка“, изтъкна още той.

ЕС и САЩ оформиха спор и по повод отстраняването на бившия косовски премиер Албин Курти през март. Въпреки че германските и френските посланици се изказаха против вота на недоверие, който го свали, техният колега от САЩ заяви, че е доволен да види подобно раздвижване. Курти обвини Гренъл, че е помогнал да организира неговото отстраняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Оп, номер 1 и номер 2 в класацията Най-Tъп *** копейник са грачили под статията. Пенсионери без работа, кво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
партийна линия , батка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
САЩ се опитват да откраднат ролята на ЕС като умиротворител в Западните Балкани Верно? Както умиротвориха Югославия със създаването нанарко-република Бонстийл-Косово?Абе вие **** ли сте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още