IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Приближаването към еврозоната да става на пазарен принцип

Създаването на Държавна петролна компания създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес, коментира той

12:35 | 16.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България трябва да се приближи към еврозоната, тя все още е далече от нас, но това би следвало да се случва на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса. Това заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът определи като изненадваща намесата на държавата в хазартния, банковия и други сектори с мотива, че ако досега е имало теории тя да се разпорежда при случаи на монополизация, то сега не е така. 

Според Калфин влиянието на държавата - например чрез създаването на Държавна петролна компания и бензиностации, по-скоро ще внесе условия за намаляване на конкуренцията. По думите му това действие няма пазарно обяснение и създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес. "Не е ясно какви ще са финансирането и разчетите", изтъкна бившият вицепремиер.

"Българска народна банка (БНБ) няма ангажимент към парите на данъкоплатците. Тя трябва да даде разрешение на всекиго, който иска да купи над 3% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)".

Според Ивайло Калфин с намесата си в хазартния бизнес държавата се опитва да обясни на обществото защо не е потърсила средствата, които твърди, че са ѝ дължали. "По-големият проблем обаче е свързан с непридвидимостта в сектора", смята още той.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Г-н Калфин за разлика от калинките на Борисов има ум и познания, но не му стига до край смелостта да говори каквото мисли. Такива са всички в онзи файтон, наречен АБВ - Първанов, Румен Петков, Калфин и сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
needle
преди 3 години
Типично нарочно говорене за човек в дълбока опозиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още