IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия придобива 23% от разработчик на ваксина срещу коронавируса

В замяна държавната банка KfW ще вложи в биотехнологичната компания CureVac 300 млн. евро

18:46 | 15.06.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис на компанията във Франкфурт. <em>Снимка: EPA/ARMANDO BABANI&nbsp; </em></p>

Офис на компанията във Франкфурт. Снимка: EPA/ARMANDO BABANI 

В надпреварата за разработването на ваксина срещу коронавируса федералното правителство на Германия инвестира 300 млн. евро в биотехнологичната компания CureVac. В следващите дни държавната банка KfW ще придобие срещу парите 23 процента от акциите, съобщи федералният министър на икономиката Петер Алтмайер. С това участие компанията на от мажоритарния собственик Дитмар Хоп трябва да получи финансова сигурност. Федералното правителство няма да оказва влияние върху решенията за бизнеса на компанията от Тюбинген.

В индуструално-политически аспект участието на държавата е от голямо значение, казва Алтмайер, цитиран от DPA. Важните резултати в научните изследвания и технологии ще са необходими и в Германия, и в Европа, казва той, имайки предвид икономическият пакет на федералното правителство за противодействие на кризата.

Хоп каза, че е доволен, че държавата признава значението на биотехнологиите и че тази ключова индустрия ще бъде подкрепена и след ранните изследвания. CureVac е една от компаниите в надпреварата за разработване на ваксина срещу коронавируса. Биотехнологичната компания публикува положителни предклинични резултати по своя проект в средата на май. Първите клинични проучвания при здрави доброволци трябва да започнат през юни.

CureVac попадна под прожекторите през март, когато се появиха спекулации, че правителството на САЩ се интересува от дружеството. Според медиен материал американският президент Доналд Тръмп е предложил на компанията голяма сума, за да си осигури изключително разработката. Компанията отхвърли предложението.

В своята изследователска работа CureVac разчита на ваксини на базата на така наречената иРНК или мРНК (messenger RNA – mRNA) служи като матрица или шаблон, по който се осъществява белтъчната синтеза. Подобен процес използват американската биотехнологична група Moderna и базираната в германския Майнц биотехнологичната компания Biontech. Той има за цел да предостави на човешките клетки информация за производството на протеини и по този начин - за борбата с патогените.

През април Biontech стана първата компания в Германия, която получи зелена светлина за първото клинично проучване за ваксина в страната.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер (вляво), Улрих Нусбаум, държавен секретар във Федералното министерство на икономиката, Дитмар Хоп, изпълнителен директор на разработчика на ваксини срещу Covid-19 CureVac и Франц-Вернер Хаас, изпълнителен директор и главен оперативен директор на CureVac, дават изявление пред медиите в Берлин. Снимка: EPA / MAJA HITIJ / POOL

Хоп, съосновател на софтуерната фирма SAP и собственик на дял от над 80% в CureVac, заяви, че никой от съществуващите инвеститори на CureVac няма да продаде акции на правителството и дяловете им ще бъдат разводнени след сделката на пропорционална основа.

А през уикенда Германия, Франция, Италия и Холандия обявиха споразумение с фармацевтичната компания AstraZeneca за осигуряване на до 400 милиона дози ваксина, която все още е в разработка. Малко по-късно и българският премиер Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички страни членки на Европейския съюз.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ако не разбираш защо няма такива в употреба в ЕС, начи няма за какво да си говорим. Рупай си Roshen-ките и поумнявай :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Лека национализация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
а ти ваксината на Гейтс можеш и *** да я поемеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ще ... :))) ... нали беше готова и си я прилагаха ... :))) ... толко колкото лекарство имат , толкова и ваксина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
я изброй 3 руски ваксини в употреба в ЕС ... или 5 руски лекарства от аптеката ... :))) ... освен "мужик корен" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Значи пари на германските данъкоплатци в частни компании може, а на българските - не може!? Я да видим какво ще кажат сега леещите крокодилски сълзи по инвестицията на България в ПЧБ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
да се бодат най напред пиндо- и соро- троловете ... двойна доза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Русите пускат ваксината против супер-пупер пандемията наесен.Масово.С капки в носа, не с инжекции(с консервант живачни съединения, от залежалите сашовски ваксински резервиот 90-те години).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Няма ли да е по-евтино да я купят от руснаците? :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още