IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ ощетяват суверенитета на ЕС

Германия и ЕС трябва да обмислят отговор на плановете на САЩ за разширяване на санкциите, заяви председателят на комисията по икономика и енергетика към Бундестага

12:50 | 15.06.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Берлин се опасява, че новите санкции на САЩ срещу проекта за пренос на природен газ от Русия „Северен поток 2“, ако бъдат въведени, могат да навредят на суверенитета на Европейския съюз (ЕС) и на Германия.Те също така могат да засегнат германската публична администрация и германските компании, свързани по един или друг начин с проекта, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на документ на Министерството на икономиката.

Според документа Вашингтон може да наложи нови санкции за „всички компании“, които ще предоставят застрахователни услуги, модернизация на газопроводната мрежа или, например, преоборудване за плавателни съдове, които полагат тръби. „Същото се отнася и за предоставянето на услуги като мониторинг, инспекция и сертифициране, които са необходими за работата на „Северен поток 2“, се посочва в документа. 

Министерството смята, че американските санкции се прицелват в много германски и европейски компании, съобщава ТАСС.

Новото двупартийно законодателство, предложено от сенаторите Тед Крус, републиканец, и Джейн Шайин, демократ, и подписано на 4 юни, заплашва да спре проекта „Северен поток 2“ чрез разширяване на санкциите. В това число влизат наказания за страните, участващи в дейности по полагането на тръби, както и за компании, предоставящи услуги по подписване, застраховка или презастраховане на проекта.

Председателят на комисията по икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст заяви, че Германия и ЕС трябва да обмислят отговор на плановете на САЩ за разширяване на санкциите срещу „Северен поток 2“. Според Ернст „американските действия по този въпрос вече не е задължително да се възприемат като акт на приятелство, а като намеса в суверенитета на Германия и ЕС“.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда доизграждането на транспортно газово съоръжение с капацитет от 55 млрд. куб. м годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Газопроводът е завършен на 93%, като се очаква той да бъде готов до края на годината. Спирането на дейността на швейцарската компания Allseas по полагането на тръби през декември 2019 г. се дължи именно на риска от американските санкции, които вече бяха гласувани.

През декември говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че санкциите на САЩ срещу проекта нарушават международното право и представляват идеален пример за нелоялна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 3
rooctcho
преди 3 години
Защо слагат санкции тогава, нали няма проблем за конкуренцията ;)? Може би ревнуват че не са единствените на пазара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Банкянско ***, никога не се извинявай на руснаци. Цял живот ще ти се подиграваш. И ако е възможно да обясниш какви 800 000 000 $ търсят *** от България? Статията е от днес :Чему Болгарию научил Южный поток?Несмотря на внушительные проволочки в строительстве Балканского потока, Болгария едва ли заинтересована в отказе от проекта.Сорвав в 2014 году Южного поток, Бойко Борисов обратился к президенту РФ со словами старшие умеют прощать. Владимир Путин ответил, что его смущают такие рассуждения, потому что старшему всегда приходится платить (неустойка Газпрома по Южному потоку составила около 800 миллионов евро). В этот раз штрафы и судебные разбирательства лягут на плечи Булгартрансгаза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Когато американската администрация предупреди Германия, че СП-2 е политически проект и ще бъде санкциониран, германците се правеха на мужици. Ето че ограниченията са на дневен ред и мужиците станаха на ***. PS На всички е ясно, че тръбите на путин са заигравка в стил "Рибентроп - ***". Колкото по-рано Чичо Сам извади голямата тояга, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Каква конкуренция при 50$ за 1000 кубика Ве, момче ??? Само в България и Беларус е около 120 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не ги спазвайте... не виждам къв ви е проблема. американците си приемат закон, кой ви кара да спазвате американското законодателство в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
А за това, че "Северен поток 2" ощетява Източна европа нещо да кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
rooctcho
преди 3 години
Нормално е за тях да се месят там където не им е работа. Друг вид конкуренция явно не им е изгодна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още