IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ ощетяват суверенитета на ЕС

Германия и ЕС трябва да обмислят отговор на плановете на САЩ за разширяване на санкциите, заяви председателят на комисията по икономика и енергетика към Бундестага

12:50 | 15.06.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Берлин се опасява, че новите санкции на САЩ срещу проекта за пренос на природен газ от Русия „Северен поток 2“, ако бъдат въведени, могат да навредят на суверенитета на Европейския съюз (ЕС) и на Германия.Те също така могат да засегнат германската публична администрация и германските компании, свързани по един или друг начин с проекта, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на документ на Министерството на икономиката.

Според документа Вашингтон може да наложи нови санкции за „всички компании“, които ще предоставят застрахователни услуги, модернизация на газопроводната мрежа или, например, преоборудване за плавателни съдове, които полагат тръби. „Същото се отнася и за предоставянето на услуги като мониторинг, инспекция и сертифициране, които са необходими за работата на „Северен поток 2“, се посочва в документа. 

Министерството смята, че американските санкции се прицелват в много германски и европейски компании, съобщава ТАСС.

Новото двупартийно законодателство, предложено от сенаторите Тед Крус, републиканец, и Джейн Шайин, демократ, и подписано на 4 юни, заплашва да спре проекта „Северен поток 2“ чрез разширяване на санкциите. В това число влизат наказания за страните, участващи в дейности по полагането на тръби, както и за компании, предоставящи услуги по подписване, застраховка или презастраховане на проекта.

Председателят на комисията по икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст заяви, че Германия и ЕС трябва да обмислят отговор на плановете на САЩ за разширяване на санкциите срещу „Северен поток 2“. Според Ернст „американските действия по този въпрос вече не е задължително да се възприемат като акт на приятелство, а като намеса в суверенитета на Германия и ЕС“.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда доизграждането на транспортно газово съоръжение с капацитет от 55 млрд. куб. м годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Газопроводът е завършен на 93%, като се очаква той да бъде готов до края на годината. Спирането на дейността на швейцарската компания Allseas по полагането на тръби през декември 2019 г. се дължи именно на риска от американските санкции, които вече бяха гласувани.

През декември говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че санкциите на САЩ срещу проекта нарушават международното право и представляват идеален пример за нелоялна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Русия била "една от малкото останали нормални бели държави"?? Ахахахаа! Първо Расия НИКОГА не е била бяла държава. Нито икономически, нито етнически. Или май си пропуснал, че там има повече чaлми като процент от Франция, например? И тия от Урал надясно и те ли са бели?Да не говорим пък за управлението!Вицът на деня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Съгласен съм с преценката на Инвестор, че М.олотов е мръсно име, нямам проблем с цензурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Спящият бик
преди 3 години
Стоян Петров го каза като за интелигентни читатели, а аз ще го кажа по-директно - Северен поток е съвременният аналог на договора ***-Рибентроп. Освен това представлява нелоялна конкуренция на Българския поток, който преди още да е станал показа, че е в наш интерес.Затова разбирам хора като "императора", които са се натъпкали с акции на Газпром и не им допада, че регулациите смъкват цените от монополни към конкурентни. Светът е пълен с луди, които се смятат за богове, императори, батмани и пр. - нека си живеят хората, те са Божии чада и нямам нищо против тях, отнасям се със съчувствие... Не мога да понасям обаче другите, които само се правят на луди, а всъщност са най-обикновени руски мекерета и заради собствения си търбух и чугунени глави са готови да предадат и майка си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Какво означава: ощетява източна Европа? - Че мрсните укри няма да доят Газпром с транзитни такси ли? Ами Газпром да не е осиновил тая пaплач? Да работят и да си изкарван пари !!! Защо Газпром и Германия да им плащат издръжка?Все едно аз, Фигуров - да искам от тебе: при всяко излизане от вас и прибиране - да минаваш през къщи и да ми даваш по 20 лева !!! Навит ли си?Стоянчик пък иска САЩ да извадели "голямата тояга" и да въведели ред в Европа.... МООООЛЯ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
И кой си ти, Качамак, че да поставяш задачи пред ЕС, че и да напомняш на Германия каквото и да било? И какво представлява Русия - обясни? Защото за мен Русия - на фона на случващото се в самите САЩ и в Европа, е една от малкото останали нормални бели държави !!!Същото се отнася и за говeдото 9 ???Относно диверсификацията - в Европа газ НЯМА. Всяко ограничение срещу СП 2 - с оправданието, че Русия не е член на ЕС, ще бъде ограничение срещу всеки един друг потенциален доставчик - но докато Газпром вече си има газовата мрежа, за доставки в Европа - потенциалните други доставчици я нямат, тоест това ограничение на практика капсулира положението, при което Русия е основен доставчик. И кой си ти, че да казваш дали трябва да има или не СП 2 - през двора ти ли минава СП 2 ???Убеден съм, че някои от вас, дето сега се кланят на краварите, преди 30 години са крещели в истъпление "КПСС-БКП !!! КПСС - БКП !!! КПСС - БКП !!!" - защото вие сте толкова жалки, че винаги търсите някой, който да ви заповядва.Освен това сте толкова умствено ограничени, че още вярвате, че Русия е "комунизмът" а САЩ - капитализмът и "свободния пазар" - а не виждате, че в случая РУСИЯ защитава свободни пазар (не съм чул Газпром да заповядват на някой свой клиент да купува газ само от тях), а в американските градове някакви озверели комунисти (и то не нормални комунисти, като тия дето помним, а троцкисти-БЛМ-ЛГБТ-активисти) тероризират населението, обявяват си комунистически микрорепублики, а кметовете и губернаторите на любимите ви "демократи" ги подкрепят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
rooctcho
преди 3 години
За мен е справедливо ЕС да се стегне най накрая и да избират не това което краварите или ушанките им диктуват. Време е да се стегнат и да отстояват интересите си, това важи и за България ( даже в пъти повече ). Писна ми да обираме само негативите, а краварите нека се перчат колкото искат скоро и те ше ядат дървото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Поста не беше до теб, смятам че разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Б'ахти и инвеститорите сте ако си въобразявате, че в случая става въпрос за конкуренция. Тук се търси отговор на въпроса кой е по- , по- , най- ? И съм убеден че всеки от вас е стигнал до правилния извод, но да не ласкаеме гринговците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Спящият бик
преди 3 години
Намирам за справедливо някой да държи сметка на германците за двойния стандарт, който се опитват да прокарват... и малко ме е срам, че не можем като европейци сами да ги озаптим, та имаме нужда отново от американската намеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Добре е Германия да напомня на Италия и другите южняци че трябва да има икономическа дисциплина.Добре е също някой да напомня на Германия какво представлява Русия и че основна задача пред ЕС е диверсификация на газовите доставки. До като това не се случи не трябва да има СП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още