IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: България може да заседне задълго време в ERM II

България няма да има проблем с формалните критерии за членство в чакалнята на еврозоната, но ще има трудности при качествените критерии, смята д-р Щерю Ножаров

12:30 | 13.06.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България много скоро ще стане член на валутния механизъм ERM II. Престоят ѝ в чакалнята на еврозоната обаче ще е доста дълъг. Това каза д-р Щерю Ножаров, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Ножаров България няма да има проблем по отношение на формалните критерии за членство в ERM II, но ще има трудности по отношение на качествените критерии, които включват качеството на институциите, на бизнес средата, на живот. 

“В бъдеще България все повече ще бъде следена за изпълнение на качествените критерии”, посочва Ножаров.

Той отбеляза, че тепърва България ще бъде следена много строго на база на множество външни статистически източници.

По отношение на капитализацията на Първа инвестиционна банка икономистът посочи, че със 17% или 18% участие държавата не може да влияе върху решенията на банката. “Тук не става въпрос за национализация”, изтъкна той.

“Важното е оттук нататък държавата да оповести как ще излезе от тази своя акция, за да спази изискванията за публичност”, посочва икономистът.

По думите на Ножаров фрагментацията на световните икономики е притеснителна, тъй като води до прекъсване на веригите на доставки и съответно инфлационен натиск.

Той отбеляза, че след успокояване на ситуацията потребителското търсене вероятно ще се увеличи, имайки предвид и стимулите на правителствата и централните банки.

"Всичко това може да ускори инфлацията у нас до 5% след края на тази година, ако не се предприемат предварителни мерки”, смята още гостът.

Вижте целия разговор във Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Да можеше да сме като румънците!!!Вместо това, както тръгнахме еднакво в ЕС, вървим в обратни посоки. Тръгнахме с индекс 39 на БВП на човек от население при ЕС=100. Днес те са с индекс 67, ние с 51. И това е защото обърнаха внимание на институциите и борбата с корупцията. Е, на Борисов и ГЕШЕФТ тази борба няма да се хареса. Даже Борисов последен "поздрави с признание" Кьовеши от страните от ЕС, след като не й обръщаха внимание с меглена кунева (мисис йес, когато тя беше в България). Но боко ще навакса в слагането на Кьовеши. Той ги умее тези номера. Ще видим! Неговият приятел Васил Божков също играе шах. Мислещи хора, нима не веждате, че нямаме никаква система на управление? Системата е безсистемност. ОМАЗАЛИ сме се до ушите в корупция, кражби под различни форми, безчестие и прикриване на грозните политики и отвратителни мръсотии.Борисов чете, както си иска. И никой никого не може да спре това. Но и други четат тези доклади. Каза ни се, по въпроса за чакалнята (съблекалнята, иначе казано), ще отворят дума евентуално през 2022 г. Ако.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така е. Но, първо Великобтитания излиза и е този момент ставаме 2ри.А и не всички членове на ЕС ползват Евро, затова някъде към 2-3то място, че н ми се смята БВП-то на евроползващите вс. Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 3 години
ЕС е най-голямата икономика на тая планета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
На тебе може и да ти отива, на други не.Не всички обичат да се вживяват в ролята на лузър, като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
mangalistan
преди 3 години
То и за Шенген сме в чакалнята...Най ни отива да сме в чакалнята на всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това да не ти е тапетната рубла, че да потъва? Зад еврото стои икономика, която сумарно е на 2-3то място в света! Но за вас, пенсионерите милеещи по соца, фактите никога не са имали значение, важното е лозунги да се пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Споко, като вземе да потъва еврото, ще ни вземат.Някой трябва да гребе, докато другите изхвърлят вода зад борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още