IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп трябва да спре да се бори срещу Доналд Тръмп

Президентът на САЩ трябва да намери начин да спре ерозията на своята подкрепа и да се ангажира с действия, които да му помогнат в изборите през ноември

21:30 | 12.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg

На теория президентът  на САЩ Доналд Тръмп е в сложна битка с Джо Байдън с хоризонт изборите през ноември. Но в действителност Доналд Тръмп е в битка с Доналд Тръмп, пише The Wall Street Journal.

Това е един от начините да разгледаме актуалния спад от анкетите относно одобрението на Тръмп, които медиите и демократите преждевременно приветстват като своеобразен некролог на администрацията му.

Пътят на Тръмп към преизбиране се състои в това да подчертае резкия контраст между неговата политика за икономическо възстановяване, трансформирана съдебна система и ограничено правителство и обещанията на Байдън за (в най-добрия случай) завръщане към бавния растеж от годините на Барак Обама или (в най-лошия случай) прегръдка на прогресивната нирвана. Вместо това Тръмп подхранва надеждите на демократите със своите постове в Twitter, които досега му помагаха. 

"Нека Тръмп бъде Тръмп!" зоват привържениците на президента. Те твърдят, че това е работило и преди. Но това не е 2016 г. Сега САЩ се възраждат бавно от безпрецедентна пандемична блокировка, която остави милиони хора без работа, запрати към фалит множество компании, наруши образованието, социалния ред и предизвика безредици. Яростта, която пламна след смъртта на Джордж Флойд, тласна американците към още по мрачни времена. Те се нуждаят от спокойно ръководство и положителна визия за бъдещето.

Доналд Тръмп предлага все пак някакви проблясъци. Неговата реч на 30 май след историческото изпращане на астронавти в околоземна орбита с техника на SpaceX, която се спря на убийството на Флойд, беше призив за справедливост и мир, както и почит към американския стремеж. В последваща реч в Розовата градина той изрази огорчението си за „бруталната смърт“ на Флойд и напомни на зрителите, че „Америка се нуждае от създаване, а не от унищожаване“. Седмица по-късно, данните за пазара на труда опровергаха мрачните прогнози и показаха проявата на американското желание за връщане към нормалното.

Но тези акценти бяха набързо помрачени от многото погрешни маневри, които Тръмп предостави на медиите и демократите. Оплакванията му относно министъра на отбраната Марк Еспер; язвителното му отношение към бившия секретар Джим Матис. Разходката до епископската църква "Св. Йоан"; неговият отговор на въпросите около посещението му на бункера в Белия дом.

Това, което се случи в Минеаполис - град, управляван от демократи в държава, управлявана от демократи - не беше по вина на Белия дом. Но президентът се оказа в центъра на всичко това, което позволи на враждебната преса да го представи като източник на расово напрежение.

Байдън също се бори с проблеми с ентусиазма и подкрепата. Неотдавнашно проучване на ABC показа, че само 34% от поддръжниците на Байдън са „много ентусиазирани“ относно тяхната номинация в сравнение с 69% от подкрепящите Тръмп. Длъжностните лица също отбелязват, че съществената част от състезанието  все още не е започнала.

Но няма съмнение, че подкрепата за Тръмп ерозира, както като цяло, така и сред ключовите подгрупи избиратели. Последното проучване на Gallup регистрира само 47% одобрение на неговото управление на икономиката, което е спад от 63-те процента за януари. Влиянието на тези стойности достига и Конгреса, което излага на риск републиканския контрол в Сената и повишава възможността за техния разгром в парламента. Ако кампанията на Тръмп не може да преобърне нещата в негова полза, страната може да стане свидетел на тотален демократичен контрол за първи път от 2010 г. насам и на либералното мнозинство в Сената.

Перспективата за обрат се опира на способността на Тръмп да направи повече от това да се подиграва на своя конкурент „Сънлив Джо“ и да се насочи срещу радикалната левица. Американците могат да гласуват отново за политиките, които съживиха икономиката след годините на Обама и продължават да трансформират съдебната система. Или могат да заложат на демократ, който обеща да повиши данъците на 90% от американците, да изтрие работни места от сферата на изкопаемите горива и да забрани оръжията.

На фона на хаоса, който цари в страната и в Белия дом, Тръмп трябва да реши дали да продължи да помага на Байдън като се бори срещу себе си или да победи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
а тя умира последна , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Money
преди 3 години
Не може. Тръмп е *** човек и в това е надеждата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още