IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха най-лошия си ден от 16 март насам

Dow Jones изтри 1861 пункта от стойността си заради безпокойството от нарасналия брой случаи на коронавирус в някои щати

23:56 | 11.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските индекси записаха най-големия си срив за един ден от три месеца насам заради безпокойството на трейдърите от растящия брой на случаите на коронавирус в някои щати, които отново отварят икономиката си след блокадите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри цели 1861,82 пункта от стойността си, или 6,9%, и завърши сесията на ниво от 25 128,17 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 5,9% до ниво от 3002,10 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 5,3% и приключи деня на ниво от 9492,73 пункта. Основните индекси отвъд океана записаха най-лошия си ден от 16 март насам, когато се сринаха с над 11%. S&P 500 също така отбеляза първата си тридневна губеща серия от началото на март.

„Виждаме, че психологията на пазара отново е подложена на изпитание днес“, тъй като трейдърите преценяват увеличението през последно време на хоспитализираните с коронавирус и мрачните прогнози от американската централна банка“, коментира Дан Деминг, управляващ директор в KKM Financial. „Усещането е, че може би пазарът е изпреварил себе си, което е вярно, тъй като стигнахме много бързо дотук“, допълва той.

„Реалността е, че нещата ще продължат по-дълго, отколкото пазарът вероятно е смятал“, отбелязва Деминг.

Трейдърите загърбиха авиокомпаниите, операторите на круизни кораби и търговците на дребно, след като през последния месец заложиха на тях на фона на очакванията за бързо икономическо възстановяване.

Книжата на United Airlines, Delta, American и Southwest отписаха над 11% от стойността си. Цената на акциите на Carnival и Norwegian Cruise Line намаля най-малко с по 15,3%. Книжата на Gap и Kohl’s поевтиняха със съответно 8,1% и 11,2%.

Притесненията от втора вълна на коронавирус се засилиха на фона на все по-широкото отваряне на американските щати. Тексас съобщи за три последователни дни на рекорден брой хоспитализирани с COVID-19. Девет окръга в Калифорния съобщават за ръст на случаите на новозаразени или на хоспитализирането на хора с потвърден коронавирус, информира в сряда Асошиейтед прес. Финансовият министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че „не можем да затворим отново икономиката“.

Общият брой на случаите на коронавирус в САЩ надхвърля два милиона, сочат последните данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Трейдъртите продадоха и петролни фючърси на фона на притесненията, че повторното отваряне на световната икономика може да се натъкне на спънки. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 8,2% до 36,34 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент регистрираха понижение със 7,7% до 38,51 долара за барел.

За сметка на това по-сигурни активи като облигации и злато поскъпнаха. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 0,66% и достигна най-ниското си ниво от над една седмица. Тази по 30-годишните облигации отбеляза спад до 1,401%.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,1% до 1739,80 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, прибави 0,87% към стойността си до 96,8 пункта. Еврото поевтинява с 0,68% до 1,129 долара, а паундът отписва 1,2% от стойността си до 1,259 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,23% до 106,84 йени за долар.

Индексът Cboe Volatility Index, смятан за най-доброто мерило на страха на Wall Street, скочи над 40 пункта за първи път от 4 май насам.

Движенията на индексите в четвъртък се случват и след предупреждението на Федералния резерв в сряда, че американската икономика ще се свие с 6,5% през 2020 г., преди да постигне ръст от 5% догодина. Централната банка съобщи още, че ще запази основните си лихви на настоящите им ниски нива до 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
и аз се чудя същото, трябваше да тури Иванка от самото начало на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
преди два/три дена уж немаше страшно и изведнъж .... мяу -6% .... :)) еееми така е кат "нема страшно" са ош малко и после кат стане пак "много страшнo" на 2000 вече ше се купува .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
Всъщност, нормално ще е да има още 3-4 такива сесии, индексите да се върнат на дъното от март и там вече да консолидират, изчаквайки някакво развитие и положителни новини. Сегашните им стойности грам не се вписват в текущата икономическа ситуация, а за бързо възстановяване на икономиката и дума не може да става. Това, разбира се е нормалното развитие, но пък от друга страна, като видя че Тесла се оценява на 180млрд., разбирам, че е пълно с ненормалници и ***, така че не се знае какво ще се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Тръмп защо най-после не прогони оня негодник от ФЕД, който умишлено бойкотира пазарите, хем не за първи път - или поне защо не му затъкне муцуната? КЪДЕ е това увеличение на заразените?https://***.worldometers.info/coronavirus/country/us/Иначе вярно е, че - както много точно се казва в статията: "пазарите изпревариха себе си". ного бръже се изстреляха предната седмица - много. Нормално беше да върнат... но не е нормално оня от печатницата сега пък на вирусолог да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още