IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният пакет на ЕС дава шанс на пазара на дълг

Реакцията на Брюксел на пандемията създава значителни възможности за инвестиции във висококачествени книжа

22:16 | 11.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Понастоящем купувачите на европейски облигации са в капан между дяволски непредвидимите промени при държавния дълг с по-висок купон, като Италия и Гърция, и дълбокото синьо море от най-високо оценени, но с доходност под нулата германски дългови книжа.

Спасението обаче се вижда на хоризонта - както за управителите на фондове с фиксиран доход, така и за пенсионните фондове, пише Bloomberg.

Инвеститорите, които гладуват за доходност, ще пируват през следващите години, тъй като реакцията на Европейския съюз (ЕС) на пандемията създава значителни възможности при най-висококачествените ценни книжа, предлагащи повече пари за долар, отколкото е възможно при заемане на Германия.

Европейската комисия (ЕК) се опитва да накара държавите членки да се споразумеят за спасителен пакет, който би отпуснал 500 млрд. евро безвъзмездни средства на онези страни, които са най-нуждаещи се, заедно с 250 млрд. евро заеми. Спорът е за това колко трябва да се дава безвъзмездно и колко трябва да бъде върнато.

Т.нар. „пестелива четворка“ - Холандия, Швеция, Австрия и Дания, настоява по-голям дял от помощта да бъде възстановена. Има обаче признаци, че противопоставянето се облекчава по някои въпроси.

Блокът така или иначе ще измисли някакъв компромис. Каквото и да е окончателното споразумение, продажбите на облигации ще финансират по-голямата част от пакета - като самата Комисия взема заеми от името на ЕС и има готовност да стане много по-голям доставчик на облигации на капиталовите пазари, отколкото е в момента.

дълг дълг

Този дълг е най-близкото до еврооблигация нещо, което регионът може да предложи засега. Комисията обаче изглежда доста незначителна в сравнение с другите наднационални кредитополучатели на ЕС.

Европейската инвестиционна банка например има 463 млрд. евро облигации. Европейският инструмент за финансова стабилност има почти 200 млрд. евро, а Европейският механизъм за стабилност – около 93 млрд. евро търгуеми ценни книжа.

Новите облигации, продадени на името на ЕС, бяха определени на обща стойност едва 800 млн. евро тази година, според анализаторите на Rabobank Group. Те предвиждат, че пакетът за икономическа помощ означава, че между 2021 и 2024 г. продажбите на облигации в ЕС ще се увеличават със 125 млрд. евро годишно, като това се окачествява като „забележително финансиране“.

Освен това Rabobank счита, че тези допълнителни продажби могат да бъдат усвоени  без да подкопават кредитните рейтинги на ЕС като кредитополучател, понастоящем AAA от Moody's Investors Service и AA от S&P Global Inc.

Фонд мениджърите със сигурност са готови да купуват облигации. Перспективата за по-дългосрочно предлагане от най-високо оценен кредитополучател е добре дошло облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 3 години
А не не, по-добре да ги излее по банките да отпускат евтини кредити на големите риби и акулите, че да могат акциите да отхвръкнат до небесата. И тука имбецилаторите да повтарят колко велик президент е мандарината :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
RSG
преди 3 години
Абсолютно нищо не струват тези облигации. Големият въпрос сега е да се напечатат точно толкова пари колкото трябва. По-малко - рецесия, повече - инфлация. И парите трябва да отидат в хора които харчат, т.е имат нужда от тях. Може би най-добре е да отидат за детски помощи, помощи за безработица и т.н. Но не за бизнеса, защото нужда от изкривяване на пазара няма. Има нужда да се задържи потреблението. А самото потребление ще даде на бизнеса който заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още