IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от вкъщи вреди на офис пазара, но подкрепя жилищата

Два дни работа от вкъщи през седмицата намалява нуждата от офис площи с една трета

18:13 | 11.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Програмите за работа от вкъщи по време на коронавируса може да създадат по-дългосрочен риск за бизнес имотите, като в същото време дадат тласък на пазара на апартаменти, смята ръководителят на една от най-големите строителни компании в Централна Европа, цитиран от Bloomberg.

В момент, когато регионът излиза от блокадите, а световната икономика изпада в рецесия, работодателите вече опитват да намалят офис площите с 30%, за да спестят пари и да се придържат към практиките за социално дистанциране, които се превръщат в новото нормално, казва Габор Футо, съосновател и съсобственик на базираната в Будапеща компания Futureal Group.

В момент, когато различни компании - от най-големите финансови корпорации като American Express и Nomura до технологични гиганти като Google разхлабват политиките си за работа от вкъщи, отслабвайки търсенето на офис площи, въпросът за предприемачи като Футо е колко тежък ще е ударът за бизнес имотите.

„Офис секторът е подложен на съмнение с работата от вкъщи“ и е напът да се появи „ново равновесие“, смята Футо. „Мисля, че пазарът може да приеме работа от вкъщи един ден в седмицата. Ако са два-три дни, може да има огромен натиск върху офис сектора“, допълва той.

Офис риск

Само във Варшава, Будапеща и Прага има около 13 млн. кв. м съществуващи офис площи и още 1,6 млн. кв. м в етап на строеж, които трябва да бъдат завършени през идните две години, сочи допитване за първото тримесечие за офис пазара в Централна Европа на консултантската компания Colliers International.

Футо счита, че два дни работа от вкъщи в седмицата ще намали нуждата от офис площи с една трета.
Макар че конкурентната унгарска компания Wingholding остава оптимистична, че офис пазарът ще премине през пандемията и след нея и планира продажба на облигации, за да се разшири, Futureal намали експозицията си още преди коронавируса.

Компанията е продала бизнес имоти на стойност около 600 млн. евро (677 млн. долара) през последните три години, съобщава Футо и допълва, че е възможно да се стигне до прегряване на фона на безпрецедентните парични стимули в цял свят. Заради вируса тя трябва да се справя и с влошена дисциплина сред наемателите по отношение на плащането на наем.

„Наемателите смятат, че е оправдано да не плащат наем, само заради пандемията от COVID-19. Дори компании от Fortune 500 ни изпращаха имейли, че няма да платят наем“, казва Футо.

Въпреки това Futureal продължава с подготовката на три нови офис сгради в Унгария с обща площ от 70 хил. кв. м. Цените на първокласни офис площи с добра локация ще бъдат по-устойчиви в ерата след пандемията, прогнозира Футо.

Промяна на жилищата

Но вниманието се пренасочва към жилищно строителство чрез подразделението на Futureal, Cordia, което има общо 19 проекта за над 4000 апартамента, които са обявени за продажба или са на етап строеж в Унгария и Полша. То беше подкрепено от придобиването на полската компания Polnord тази година, което й даде достъп до проекти във Варшава, Познан и Краков.

Сега Полша съставлява почти половината от портфейла на Cordia. Почти 40% са съсредоточени в Унгария, 10% в Румъния и 2% в Испания. Други 44 проекта с над 6000 жилища са на етап подготовка, включително в испанския курорт Коста дел Сол. Бъдеща експанзия може да бъде финансирана частично с продажбата на облигации на стойност близо 100 млн. долара.

„Жилищният пазар е победителят в средносрочен и дългосрочен план, тъй като през последно време хората откриха колко важен е апартаментът. Сега той е също място за образование на децата и за работа. Жилищният пазар поне се засилва“, казва Футо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Вие смятате, че досега офис работниците са живели на палатки ли?Работата от къщи е чудесна идея от гледна точка на работодателите, защото прехвърля голяма част от оперативните разходи от работодаделя на работника. С минимално намаление на ефентивността (за офис работници) и без никаква компенсация за работника. Специално в Бг - работата от къщи беше ограничавана по навик, без мислене и от желание на по-простите работодатели (а те са доста) уж да контролират по-добре работниците. Сега всички видяха, че от къщи може да се работи, ще си направят и сметка работодателите че така им излиза по-евтино и освен това звучи много добре и че уж се грижим за здравето на работниците ("новото нормално" и прочее ***.отии за бал.ъци). Офис пазара ще бъде ударен, това е ясно. Дали пазара на жилища ще бъде подкрепен е много-много спорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
VladimirYosifov
преди 3 години
Тази тенденция е в полза на наемодатели на жилища в София Център. Техните апартаменти може да бъдат търсени от наематели, които искат да живеят в центъра и ако жилището има Работна стая ще бъдат щастливи. Работодателите на такива наематели ще са доволни, защото ще е по-лесно да осигурят сигурност на офис техниката, която служителите им ползват в наетия апартамент с работна стая.Наемател, на който е поверена скъпа техника и ценна служебна информация е за предпочитане пред кандидати, които не са облечени с доверието на работодател. Нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още