IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под наем в Силициевата долина поевтиняват както никога досега

Наемите на апартаментите около Сан Франциско и съседните градове са се понижили с 10%, но остават най-високите в САЩ

11:10 | 11.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Sam Hall/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sam Hall/Bloomberg

Силициевата долина, която е известна със силния ръст на цените на недвижимите имоти, регистрира невиждани спадове на наемите, пише френският вестник Le Figaro. Според базирания в Сан Франциско портал за жилища под наем Zumper, спадът е безпрецедентен в седемгодишното съществуване на локацията.

Наемите на едностаен апартамент са се свили с 9,2% през май спрямо същия месец на миналата година. В съседните области в сърцето на Силициевата долина цифрите са още по-впечатляващи – наемите за подобен тип жилища в Маутин Вю, където се намира централата на Google, са се свили с 51,9%, а в Менло Парк, където се намира Facebook, спадът е достигнал 14,1%. Същата е тенденцията и в Купертино и Пало Алто, където се намират Apple и Tesla, там наемите са поевтинели със съответно 14,3% и 10,8%.

Според главния изпълнителен директор на Zumper реалният спад на наемите е още по-голям, защото свиването е придружено от предлагани промоции от собствениците. За да привлекат нови наематели, все повече от тях предлагат шест, дори осем безплатни седмици за добре дошли.

Как и защо се случва това? Първият фактор е свързан с големия брой хора, които загубиха работата си в САЩ. Тенденцията не подмина и технологичните гиганти. Освен това масовата работа от вкъщи несъмнено е накарала много служители да потърсят подслон по-далече и на по-евтино място. Facebook и Google, например, предложиха на служителите си да продължат да работят от дома си до края на годината, а Twitter и Square дори уведомиха служителите си, че могат да възприемат този начин на работа за постоянно.

Освен това според някои анализатори фактор за спада на цените на наемите е и навлизането на пазара на жилища, предлагани преди това в Airbnb, въпреки че данните на Zumper опровергават тези анализи, като показват ръст на предлагането и на броя на собствениците на имоти на платформата за краткосрочни наеми спрямо 1 януари.

Въпреки спада на цените обаче пазарът на недвижими имоти в Сан Франциско остава най-скъпият в САЩ. Средният наем на едностайно жилище в града е намалял до... 3360 долара на месец спрямо 3700 долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пенсионерче, дето плюе по Белия свят по всякакви въпроси, май не си разбрало, че наемите в СФр бяха едни от най-високите в света?? И като са спаднали с 10%, какво означава? И какво е общото на Мъск и ракетите, май още не можеш да го преживееш, че така стъпка Рогозко и компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
UBER-изацията на икономиката вече ****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/pUx10PlXi8w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ти да видиш!Ама така е, държавната софра е само за медийни звезди като Мъск.И що отново платиха за 1 космонавт на руснаците, нали си имат нов батут?Huh?Едни грешни около 90 милиона, вместо 70 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още