IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Компенсации чрез пари ще получат само бивши абонати на топлофикациите

„Булгаргаз“ подписва 199 договора с топлофикационни и газоразпределителни дружества за връщане на 210 млн. лв, посочва енергийният министър

10:14 | 09.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Домакинствата няма да поличават пари като компенсация за надвзетите суми за природен газ, като това ще става чрез приспадане на сметките. Пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества, заяви в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

В момента българската държавна енергийна компания "Булгаргаз" ЕАД подписва 199 споразумения с клиентите си, топлофикационните и газоразпределителните дружества, за връщане на 210 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с руската енергийна корпорация "Газпром" по-ниска цена на природния газ, посочи още Петкова.

Тя определи намалението на цената на природния газ, което са успели да постигнат след няколкомесечни преговори с "Газпром", като „безпрецедентно“. То е насочено единствено и само към това да се възползват от него именно битовите потребители и българският бизнес, изтъкна министърът.

В Закона са разписани ясни правила как по най-бързия начин клиентите ще се възползват от това намаление, подчерта Петкова. 

"Първото и най-важно условия беше Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изготви 8 нови ценови решения, които представят цената на природния газ на база на предоговорените параметри между "Булгаргаз" и "Газпром". Тези 8 ценови решения вече са факт - предоставени са на "Булгаргаз", който от своя страна направи преизчисленията и подготви 199 споразумения, които се подписват с клиентите. И съгласно закона в 30-дневен срок топлофикационните и газоразпределителните дружества ще трябва да направят своите преизчисления и да пренесат това върху своите клиенти", обясни Теменужка Петкова.

Тя уточни как ще стане връщането на парите. Ако плащаме своите сметки на реален ежемесечен отчет - в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на намалението. За тези, които плащат на годишна база - това ще се случи с изравнителните сметки.

Във фактурите ще стане ясно за какъв период от време се отнася намалението, каква е старата и новата цена и реалното намаление за всеки клиент.

Правен е анализ за плащане чрез пари в брой, но е станало ясно, че това ще отнеме много време и ресурс, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите, каза Петкова.

Намалението в брой ще получат само онези, които вече не са клиенти на топлофикациите. За да стане това, те трябва да подадат съответно заявление и банкова сметка.

Министърът на енергетиката коментира и недоразумението при обявяването от страна на КЕВР на бъдещите цени на парното.

"Това беше чисто един комуникационен проблем, колегите не успяха да комуникират бързо и адекватно това, което са направили като изчисление и да обяснят методиката, на база на която е определена прогнозната цена на топлинната енергия за този период. Беше въпрос на грешна комуникация", подчерта Петкова.

Няма основание българските граждани да се притесняват за това, че ще има покачване на цените на топлинната енергия с 22 %. КЕВР много ясно заяви, че за следващия регулаторен период намалението ще е с 14%, каза тя.

Петкова уточни още, че мандатът на КЕВР е изтекъл на 2 април и е в правомощията на НС да продължи и стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията.

"Колегите от парламента работят в тази посока и както предвижда законът, ще бъде определен нов състав. Това са правомощия на НС и изборът и номинациите се случват там", каза тя.

Петкова цитира председателя на енергийната комисия в НС Валентин Николов, според когото промяната в КЕВР ще се извърши през юли.

Министърът заяви, че този състав на КЕВР се е включил в регулирането на енергийната система в много труден момент, когато в енергетиката е имало огромен финансов дефицит.

"НЕК генерираше непрекъснат дефицит и загуби и именно с решенията на КЕВР, които през годините бяха балансирани и справедливи, успяхме заедно с парламента, с КЕВР, с правителството да сложим ред в сектор "Енергетика" и сега можем да кажем, че секторът е стабилен и това до голяма степен се дължи на ценовите решения, които бяха взимани в енергетиката", каза Петкова и уточни, че е работила добре колегите от КЕВР.

"Комисията в този състав се справи добре и допринесе енергетиката на България да бъде в доста добро състояние", допълни министърът.

Тя коментира и цената на електроенергията, която по думите и няма причини да бъде повишена. Системата работи добре, Българският енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) и неговите компании са стабилни. 399 млн. лева е нетната печалба на БЕХ за 2019 г, припомни Петкова.

По думите ѝ заради кризата с коронавируса важните проекти - интерконекторът Гърция-България, "Балкански поток" и процедурата, свързана със стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", са претърпели реорганизации в дейностите, но сега се полагат усилия това да бъде наваксано. 

Министърът заяви още, че 26 процента от абонатите на трите електроразпределителни дружества са се възползвали от мерките за удължаване на плащането на сметките.

В същото време според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества и енергийния експерт Иван Хиновски за целия отоплителен период средно парите, които ще бъдат върнати на клиент, ще са под или около 20%.

Според тях ключова за размера на сумата ще бъде новата по-ниска цена, която КЕВР ще определи в сряда (10 юни).

„Връщането на парите на клиентите няма да представлява проблем, защото топлофикациите имат вече изработен механизъм за това с възстановяването на сумите при изравнителните сметки“, подчерта Хиновски.

Според Георгиев изравнителните сметки също участват в „цялата математика“ с изчисляването на сумите, които трябва да бъдат върнати на абонатите. Той подчерта, че ще има само една сума за връщане, която ще обхваща целия период.

Според двамата експерти е имало обективна причина за по-високите сметки през март и това е било по-студеното време.

За настоящия отоплителен сезон се очаква намаление между 9% и 15% на сметките на годишна база, посочи Георгиев, който изтъкна, че изказванията за увеличение на цената на топлинната енергия не са на КЕВР, а на Еленко Божков.

„Проблемът е, че ние стъпваме на много  ниска база. Топлинната енергия, която ползваме през май, е на база минимум цени на природния газ. В момента се намираме на един минимум по отношение на цената на топлинната енергия“, заяви Хиновски, като добави, че очаква стойността на газа да се повиши през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Не съм потребител на Топлофикация! И да, трябваше да е обявена във фалит отдавна. Но това не означава, че държавата трябва да се отнася с населението като с крепостни селяни! Или предпочитате и за дължими към вас суми да не ви плащат лихви? Въпроса е принципен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Какви лихви? За отопление плащам 2 500 лева годишно(пелети). Доколкото ми е известно за 100-тина квадрата апартамент, Топлофикация ви взема до 800-900 лева за сезон. Същата тази топлофикация, която отдавна трябваше да е фалирала. Дълговете и се прехвърлят, преструктурират и опрощават, за да може народонаселението на София да направи "правилния" политически избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Предполагам, че в договорите с Газпром и на Булгаргаз с неговите контрагенти има включени каузи за лихви. И в този дух, каква лихва ще платят топлофикациите на клиентите си за това, че работят с парите им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още