IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ - заявка за нов световен ред?

Изборите ще бъдат решаваща битка между две големи идеологии - на консерватизма и неолиберализма, посочва д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика

22:07 | 08.06.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Предизборната борба в САЩ започна с необичайни средства. Изборите ще бъдат решаваща битка между две големи идеологии - на консерватизма, представен от американския президент Доналд Тръмп, и на неолиберализма, презентиран от Джо Байдън. Тези избори ще предопределят не само бъдещето на САЩ, но и на западния свят, както и на това как ще се преформатира световният ред, заяви д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"В началото от управлението на Доналд Тръмп бе предимство, че Белият дом всеки месец обявяваше откриването на 200 хил. нови работни места на месец. Всичко това обаче изчезна за три месеца", смята анализаторът.

"САЩ трудно и бавно въведе мерките срещу пандемията, заради което се превърна във водеща страна по брой заразени. Автономията на отделните щати по отношение на много политики, включително и на здравната, оказа влияние върху начина на излизане от пандемията", посочи гостът. 

"Смъртта на Джордж Флойд катализира всички форми на протест и съпротива", коментира още той.

Контекстът на това недоволство според д-р Попов обаче е по-дълбок – наличието на расизъм и дискриминация, датиращи от години.

"Западната цивилизация носи следите, греховете и вините на минали исторически периоди", смята той.

По думите на д-р Здравко Попов заплахата на Тръмп, че ще изпрати армията да реши проблем с размириците, е вид управленческа реакция от безсилие да се овладае спонтанността с рутинни средства.

Цялото виедо с разговора може да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Процесът е бавен, което не пречи да се вижда отдалече. Абсолютно същото се случи и едно време със СССР - всички знаеха накъде отива коня (у рЯката), но отне време и пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
факт е, наистина разбирам от всичко... но се научи да гледаш по добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Няма такова нещо като историческа вина - това е средство за манипулация на враговете на бялата раса !!! По тая логика тука на Балканите всички сме виновни на всички останали. Днес чepните хора имат всички права и дори привилегии - масово има обратен расизъм, дори измислиха термин "позитивна дискриминация" - представяте ли си? Измислят всевъзможни начини за унижение на белите хора, които са принуждавани да се чувстват виновни, защото са по-цивилизовани, по-интелигентни, по-образовани, по-работливи, по-преуспели - само защото преди пет поколения дядо им е притежавал един нiгъp !!! Малкият процент успели чepни хора - успели не с търговия с дрога, а с учене и труд, се чувстват уютно и не се оплакват от дискриминация. Те също ще са на страната на Тръмп - както и абсолютно всеки честен, работещ и плащащ данъци американец.Кой нормален човек би гласувал за байдън - корумпиран тип, при това страдащ от прогресивна деменция? Дори тия, дето го издигат отсега правят сметка кой да е вицепрезидента, който ще управлява от името на тая развалина - и това трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е ЧEPНА ЖЕНА !!! Тоест гласят за реално управляващ лице, избрано заради полът и расата си - нещо като обонго, но с фуста и без вота на американците зад гърба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
а само преди 4/5г. как ни убеждаваха че тия са Пътят, Истината и Животът ?! .... :)) Как само на 0 бройки време се смени пейзажа и на тукашните тролеи напрао не им се верва, че Майдана се премести у Вашингтона .... Кой кво е посял тва ше пожъне, остаа после Меката да я преместат и да запеят и най-големите Джамии в Ню Йорк та да им се върне дет биха чaршафите и цикъла ше приключи .....Остава само да чакаме белите бежанци от там, ше почват да се сещат че имат рода в Европата, дедо, баба, тъща кат наще Македонци те са велики и не били българи ама се изравят некви роднински връзки с нас от некъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Ти нали си по-даровит и от всичко разбираш, може да кандидатстваш за позицията. И без това гледам си нямаш друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
така е ... от има-няма 70-80 години все загнива и все се разпада и все бега ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Днес докато закусвах реших да си пусна битивиту. Даваха репортаж, как възстановяват сградите сред протестите. Случайност или не, всички показани бяха бели и нито един черен, който да чисти (имаше един, който се разхождаше с ръце в джобовете).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ае дойде времето всякви бездарни анализаторчета да се упражняват в писане ... консерватора тръмп и либерала байдън, ти да видиш .... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Jorkata
преди 3 години
Който и да спечели в САЩ - тая държава вече я пиша бегАла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още