IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ удължава с месец рекордните съкращения на производството на петрол

Всички страни дадоха съгласието си за нова сделка

16:38 | 06.06.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

ОПЕК+ постигна съгласие за едномесечно удължение на рекордните съкращения в производството на петрол, които имат за цел да подкрепят възстановяването на цените на петрола, пише Bloomberg.

По време на видео конферентния разговор на представителите на картела, който тече в момента, делегатите заявиха, че всички държави са дали съгласието си за нова сделка. Групата ще запази свиването на добива в размер на 9,7 млн. барела дневно до края на юли, вместо да го облекчи до 7,7 млн. след този месец, както се планираше.

В допълнение към това страните, включително Ирак и Нигерия, обещаха изцяло да приложат производствените си ограничения и да направят допълнителни намаления от юли до септември, за да компенсират пропуските в целите си през май и юни, заявиха делегатите.

Сделката представлява победа за Саудитска Арабия и Русия, които прекараха седмица в убеждаване на другите държави да изпълнят своите задължения. Това е допълнителна победа и за енергийния министър на кралството принц Абдулазис бин Салман, който непрестанно настояваше колегите му да спрат с неизпълнението на квотите си.

Петролът тъкмо записа шестия си седмичен ръст в Лондон, като увеличи цената си почти двойно до 42,30 долара за барел от април насам, след като търговците очакваха по-строги доставки, докато търсенето се възстановява от блокадите заради коронавируса. В петък американският президент Доналд Тръмп приветства съкращенията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници за спасяването на американската енергийна индустрия.

ОПЕК+ ще се срещне отново през втората половина на юни за нов преглед на случващото се на петролните пазари. Разговорът е планиран за 18 юни, когато ще заседава комисията на министрите за наблюдение, която ръководи сделката. Групата може да препоръча по-нататъшно разширяване на споразумението, ако прецени, че е необходимо, изтласквайки големите производствени съкращения и към август, твърди един от делегатите.

Свиването на производството винаги е болезнено за държавите, които зависят от петрола. Ирак в частност се нуждае от всеки цент, защото все още възстановява икономиката си след десетилетия на война и санкции.

Държавата направи по-малко от половината от определените съкращения миналия месец, така че пълното компенсиране ще изисква да свие производството с допълнителни 24% до около 3,28 млн. барела дневно, сочат изчисления на Bloomberg. Приемането на подобни условия рискува гневна реакция от иракските парламентаристи и опозиционни политически партии за отстъпването пред чуждестранния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Толкова намалено потребление на петрол означава нефункционираща или изключително забавена икономика. Което е много лошо за всички, дори и за нас, независимо какво работим. По-късно ефекта ще е опустошителен и ужасен, сравним с периода след голямата депресия.Ако имах вложения в пенсионни фондове точно сега бих изтеглил всичко и бих опитал сам да се грижа за пенсията си. От доста финансово-икономически илюзии няма да остане нищо и както винаги обикновените хора и вложители ще платят сметката като изгубят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Малко по-високи цени на петрола за сметка на намалени обеми. Не виждам това с какво помага на компаните, че да им се вдигат акциите. А ти защо искаш да се вдигнат точно сега, смяташ да продаваш ли? Ако си убеден, че потреблението след време ще се върне на предкризисните нива, по-добре използвай ниските цени за да си напазаруваш още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Това е зле за България която купува петрол. Ти за някой долар забрави май родината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Русия и мюсулманите правят договрки за да вдигнат цените на петрола, а ние християните да бачкаме и да ги издържаме.Този път обаче здраво им го набухахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Аферим, браво - сега слузестите ми акции ще отразят това - още понеделник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още