IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалелите шансове за преизбиране на Тръмп са опасност за Америка

За да се задържи на поста си, президентът може да прибегне към саботиране на демокрацията в страната

08:30 | 07.06.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп държи библията, с която се е клел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп държи библията, с която се е клел. Снимка: Bloomberg

„Това не може да се случи тук” е заглавието на американски роман от 30-те години. Фашизмът не дойде в Америка и не е вероятно да дойде, но военно положение, или нещо близко до милитаризация на американските градове, е правдоподобно. През последните няколко дни жителите на Вашингтон свикнаха с ниско летящите хеликоптери, военните джипове, полицейските часове и униформените мъже, характерни за военния контрол, пише Едуард Лус за Financial Times. 

Ако тези сцени се разиграваха в Хонконг, всеки аналитичен център в столицата на Америка щеше да провежда извънредни уебинари. Оказва се, хората са твърде ошашавени от ситуацията, за да преценят риска. Шансовете Доналд Тръмп да бъде преизбран през ноември не са много високи. Това обаче е източникът на опасността за Америка.

Но първо, добрата новина. Пентагонът няма интерес да наруши 233-годишната си позиция за ненамеса в американската политика. Марк Еспър, министърът на отбраната на САЩ, уплаши много хора наскоро, като нарече улиците на Америка "бойно поле" в подкрепа на призива на Тръмп за доминиране над протестите.

Но на 3 юни Еспър би отбой и се отказа от военния контрол над градовете в Америка. Това вероятно ще му струва уволнението, вероятно до дни. Изявлението му много наподобяваше подаване на оставка. Малко след това Пентагонът заяви, че ще изтегли 1600 американски войници, които бяха разположени в района на Вашингтон.

За съжаление, лошите новини доминират над добрите. Заповедта за изтегляне бе отменена. Както е казвано и преди, Тръмп е слаб човек, представящ се за силен. На 1 юни неговият правосъден министър Уилям Бар заповяда на полицията да разчисти площада пред Белия дом, така че Тръмп да има възможност за снимка, държейки библията на фона на местната църква.

Това беше в отговор на подигравки, че охраната на Белия дом е отвела Тръмп в бункера на сградата, докато протестиращите се събираха около нея. Бар, който не споделя скрупулите на Еспър, разшири периметъра. Националните гвардия държи под стража широките граници на Белия дом.

Какъв е смисълът от всичко това? Ключово е да погледнете на тези образи през обектива на риалити телевизията.

Тръмп иска американците да повярват, че Белият дом е заплашен от вътрешни терористи, подпалвачи, разбойници, крадци и убийци - думи, които той използва често напоследък. Стабилността на САЩ е застрашена, твърди той. Животът на президента и този на свестните, спазващи закона американци, е заплашен от екстремистите на улицата. Това е същността на посланието на Тръмп. Но то изисква визуален фон. Оттук идва и разбунената ситуация във Вашингтон.

По-трезвата констатация е, че рейтингът на Тръмп спада. Той е изправен пред тройния бич на лошо управлявана пандемия, най-силното икономическо свиване след Голямата депресия и неспособността да потуши законния гняв на демонстрантите.

Повечето от тези протести са мирни, но имаше грабежи и схватки с полицията. Досега един пенсиониран полицейски капитан загина в Сейнт Луис, а няколко протестиращи бяха убити или ранени от полицията. Освен това по-голямата част от грабежите изглежда се извършва в суматохата от престъпници.

Това е много различна реалност от тази, която изобразява Тръмп. Малко е вероятността той да подобри перспективите си през следващите месеци. Живял съм в достатъчно демокрации, включително и в Америка, за да разпозная обреченото управление, казва Едуард Лус.

Тръмп имаше щастието да избегне истинска криза през първите си три години на власт. Сега той има три едновременно. Изблиците му са предимно фалшиви. Той заплашва, че ще използва правомощия, които няма, като например да изпрати армията по улиците. В същото време отказва да използва права, които притежава, като например разгръщане на национална реакция спрямо коронавируса.

Това са действията и бездействията на човек с малка полза да управлява. Но Тръмп гори от желание да бъде преизбран. Той си мисли, че поражението му би довело до разрушаване на организацията Тръмп и неговото преследване и възможно опандизване.

Изправен пред избор между саботиране на американска демокрация или бъдеще, прекарано в съдебните зали, не се съмнявам накъде ще наклонят инстинктите на Тръмп. Ще зависи от другите да го спрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 10
mrynmryn
преди 3 години
Обама и Буш (по-бавния) имаха по 2 мандата. Но последните години, доста лидери се задържат по-дълго, хората не харесват промените.Тръмп е като Димитър Пенев през 94-та, въпреки него, постигнахме нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
А има ли статистика какъв процента от президентите (без значение републиканци или демократи) са успели да спечелят втори мандат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
тия дни по време на ограниченията , имаше някакъв материал за президентските избори и голямата възраст на кандидатите и си викам я да прхвърля кой са били кандидатите на републиканците за президент ... :))) ... ми тръм май е най-адекватен и направо ги е сцепил по % гласове .. :))) ... при демократите попаднах на Andrew Yang ... едно интервю му гледах ... не мисля , че сегашният байдън е най-доброто , но това са изборите ... :))) ...https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Yang
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
george353
преди 3 години
Проблема не е в Тръмп, той е симптоматика на едно болно и систематично ограбвано общество. Америка се превръща във failed state със и без Тръмп. Според журналиста Джордж Паркър, Covid-19 разкрива хронични проблеми - corrupt political class, a sclerotic bureaucracy, a heartless economy, a divided and distracted public - онаследени от Тръмп. Тези проблеми не са негово творение, но неадикватното му поведение драстично влошава ситуацията около ковит и бунтовете. Страхотна статия на The Atlantic: https://***.theatlantic.com/magazine/archive/2020/06/underlying-conditions/610261/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още