IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират да разширят антикитайския фронт при редките минерали

Вашингтон води преговори за инициативата си в минното дело ERGI включително и с Европейската комисия

11:56 | 03.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Държавният департамент на САЩ се надява, че ще успее да разшири инициативата си за добив на стратегически полезни изкопаеми, насочена към осигуряване на вериги на доставка за редки метали, които са от жизненоважно значение за производството на батерии, вятърна и слънчева енергия. Това заяви във вторник (2 юни) висш американски дипломат, цитиран от Euractiv. 

Десет държави, включително Канада, Австралия и Бразилия, се присъединиха към САЩ през миналата година, за да сформират Инициативата за управление на енергийните ресурси, или ERGI, в която Вашингтон ще споделя опита си в минното дело, за да помогне на страните да откриват и обработват минерали като литий, мед и кобалт.

ERGI, част от усилието на определени страни за намаляване на зависимостта при редките метали от Китай, също има за цел да предоставя съвети, за да се гарантира, че индустриите са привлекателни за международните инвеститори.

Въпреки по-бавния растеж през тази година, забавянията при строителната дейност и прекъсването на веригите на доставка, общият глобален капацитет за възобновяема енергия в световен мащаб се очаква да нарасне с 6% през 2020 г., съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в края на миналия месец.

Следващата година се предвижда въвеждането на нов капацитет от възобновяема енергия да се възстанови до темпа от 2019 г.

"Искаме да разширим ERGI, за да включим и други държави, както и правителствени институции", заяви Франк Фанън, помощник-държавен секретар по енергийните въпроси.

Той посочи, че е се провеждат разговори относно ERGI с Европейската комисия (ЕК). Разширяването на групата може да включва държави с бързо развиваща се икономика, както и Япония и други развити страни в Азия, които отчитат силно търсене на енергия.

Фанън участва в работен семинар във вторник с Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), която заяви в доклад, че атрактивните цени на възобновяемите енергийни източници по отношение на производството на енергия от изкопаеми горива могат да помогнат на правителствата да възприемат едно зелено икономическо възстановяване от пандемията.

Другите членове на ERGI са Ботсвана, Перу, Аржентина, Демократична република Конго, Намибия, Филипините и Замбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
Идват избори в САЩ. Айзенхауер например спечелил ВСВ, станал президент. Тръмп иска да повтори мандат, а война не е печелил. Вярно, обеща да направи Аметика велика, ама то политика се прави с обещания. Та по тази логика на Тръмп му трябва враг. Голям, силен и опасен. Русия нещо не се поддаде, та така - Китай. Иначе споразумението е ОК, защото войни и за по-малки неща са ставали. Обаче лятото проблема се очертава Тайван. Там Тръмп може да потърси сеир за изборите. Ето в Хонг Конг добре се намесват, получава им се. Тайван са луднали да се обявяват за Китайските Македонци - тъкмо за изборите в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Точно вятърната и слънчевата енергия са им приоритет на САЩ :-) Защо не кажат, че без литий, мед и кобалт няма да могат да вдигнат и един от супер скъпите си и модерни F35 и F22. Дреме му на Тръмп за перките и фотоволтаиците :-) Да не говорим за супер якия американски кораб, който потъна още първия път и е натъпкан с медна жица до козирката.Държавният департамент на САЩ се надява, че ще успее да разшири инициативата си за добив на стратегически полезни изкопаеми, насочена към осигуряване на вериги на доставка за редки метали, които са от жизненоважно значение за производството на батерии, вятърна и слънчева енергия. Това заяви във вторник (2 юни) висш американски дипломат, цитиран от Euractiv.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още