IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични компании дариха над 20 млн. долара след смъртта на Джордж Флойд

Индустрията рядко е толкова единодушна в оценката си за обществени събития

19:12 | 02.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Директорите на технологични компании разпалено говорят срещу расовото насилие в Съединените щати, а някои обещават милиони долари в полза на организациите, борещи се за справедливост, докато други създават грантови програми с колеги и приятели, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви най-голямото индивидуално дарение. В неделя той написа във Facebook страницата си, че компанията ще дари 10 млн. долара на „групи, работещи за расова справедливост“ и обяви на последователите си, че работи със съветници и служители за откриването на организации, „които могат най-ефективно да ги използват в момента“.

Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс последва този пример и в понеделник разкри дарение в размер на 5 млн. долара на групи, включително Equal Justice Initiative и Black Lives Matter. „Това е само началото“, допълни той, включвайки хаштага #BlackLivesMatter.

Въпреки че директорите на технологични компании в САЩ имат все по-голямо желание да задълбаят в политиката, като се имат предвид спорните политики на президента Доналд Тръмп, рядко се вижда такова всеобщо възмущение от страна на индустрията към едно събитие. След като се появиха видеоклиповете, показващи смъртта на Джордж Флойд, директорите и инвеститорите от Силициевата долина един по един изразиха възмущението си от случилото се.

YouTube на Google обеща 1 млн. долара за Center for Policing Equity. Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Дара Косровшахи обяви 1 млн. долара дарение на Equal Justice Initiative, а главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон също обеща 1 млн. долара „в подкрепа на усилията за адресиране на социалната несправедливост и в подкрепа на антирасизма от страна на редица обществени организации и такива с нестопанска цел“.

Сумите са несъществени за компании с толкова огромни пазарни капитализации, но са начало и показват, че висшите мениджъри и бордовете се вслушват в опасенията, изразявани от служителите от малцинствените групи.

Главният изпълнителен директор на Shopify Тобиас Лутке заяви, че компанията му ще дари общо 1 млн. долара на три отделни организации, а WeWork обяви, че насочва 2 млн. долара грантове към работещи при нея компании, собственост на афроамериканци.

Лидерът на Box Арън Леви изпревари колегите си и още в петък обеща 500 хил. долара от личните си средства, като помоли за препоръки за организации, които работят за премахване на расовата несправедливост.

През уикенда напрежението нарасна значително, след като част от протестите в американските градове прераснаха в насилие и се разразиха дебати дали анархисти и външни групи не причиняват голяма част от разрушенията. Късно в понеделник президентът Тръмп заплаши, че ще изпрати военните, ако щатите и градовете не успеят да потушат демонстрациите, а градове, включително Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис имат наложен вечерен час.

В неделя главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че за юни компанията ще направи дарения, отговарящи на ангажиментите, които поема към различни групи. Airbnb е сред другите компании, които обявиха подобни ходове, в допълнение към дарението ѝ от 500 хил. долара.

„Заставаме зад #BlackLivesMatter”, написа в Twitter Airbnb в понеделник. „Даряваме общо 500 000 долара на @NAACP и на фондация @Blklivesmatter в подкрепа на тяхната битка за равенство и справедливост и ще повторим даренията на служителите към двете групи“.

Главният изпълнителен директор на Slack Стюарт Бътърфилд и партньорът му – главният изпълнителен директор на Away Джен Рубио, заявиха, че даряват 700 хил. долара, плюс допълнителни 300 хил. за 10 групи.

Компанията за рисков капитал Sequoia Capital заяви, че партньорите ѝ ще дадат по 2 долара за всеки долар, дарен от служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Белите хора също имат права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
А и на такива които обират жени с насочен пистолет в корема .... мястото им е в ада където пребивава вероятно този м а н г у
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Аз не виждам нищо справедливо и демократично в това да запаля на комшията колата или да му обера магазина. Който вижда значи се е объркал жестоко .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
браво, бавен ... разгада ги, 5 месеца преди изборите, точно това правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
дарения за Майдана ... сороссоидната *** пробва сваляне на законното правителство , схемата до болка позната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още