IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да изкара армията по улиците

Ню Йорк стана поредният голям американски град, който наложи полицейски час

10:55 | 02.06.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SHAWN THEW</em></p>

Снимка: EPA/SHAWN THEW

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява в случай на нужда да използва военна сила, за да спре бутновете в САЩ. На фона на протести и хаотични сцени пред Белия дом Тръмп обяви мобилизирането на всички налични граждански и военни сили на своето правителство в понеделник вечерта (местно време) и предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи продължаващите вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от бял полицаи.

В най-малко 75 града, включително някои от най-големите в страната, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт, предава Ройтерс.

Изказвайки се в Розовата градина на Белия дом, Тръмп заяви: „Слагаме край на безредиците и беззаконията, които се разпространиха в страната ни.“ Той добави: „Ако град или щат откажат да предприемат действия, които са необходими за да защитят живота и собствеността на техните граждани, ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях“. 

Тръмп може да използва за целта закон от преди два века, който позволява на президентите, без да се съобразяват с местните власти или Конгреса, да изкарат на улиците федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом, след което президентът посети близка църква и позира пред нея с библия в ръка и каза, че Америка "се завръща силна" и "няма да отнеме много време". По време на изказването на Тръмп в розовата градина силите за сигурност използваха сила, за да изтласкат демонстранти извън Белия дом, включително сълзотворен газ, както съобщи репортер на DPA. И военна полиция беше използвана и срещу демонстрантите. Магазини, ресторанти и хотели в района бяха барикадирали своите витрини.

„Американците с основание са отвратени и се бунтуват от бруталната смърт на Джордж Флойд", добави президентът. Но според него паметта на убития в Минеаполис американец не бива „да бъде удавена от гневна тълпа".

Доналд Тръмп бе критикуван за острите си реакции, включително за нови нападки срещу медиите, от губернатора на щата Илинойс. Джей Би Прицкер обясни пред Ройтерс, че е реагирал в конферентен разговор на президента с губернаторите, след като никой не е заел позиция срещу част от това, което прави Белият дом. В този разговор Тръмп предупреди губернаторите дапотушат протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. Той нарече губернаторите „слаби“ и обеща да смаже „много силно“ протестите във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Преди няколко години във Великобритания имаше подобни безредици. Британския съд работеше денонощно и раздаваше присъди без да се церемони. Мисля че Америка може и трябва да последва челния английски опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
pioner
преди 3 години
Проблема е, че не е индивидуален акт на насилие а ситемно погазване на правата на н-егрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
pioner
преди 3 години
Сужалявам, че ще те разочаровам, но има официални статистики кои е гласувал за Тръмп и основния му вот са бели ниско образовани мъже над 40.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
един индивидуален акт на полицейски насилие подпали 25+ града и вие го обяснявате с грабещи *** от ниските прослойки ... :)и аз гледах видеа по мрежата и видях, че най-много грабят, най ограбваните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Говориш абсолютни глупости.Първо, вземи и гледай някой от стотиците видеа в мрежата, да видиш кои са грабещите!Второ, нещо си в грешка за избирателите на Тръмп, те са основно средна класа + "сини якички" от средните и малките градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
mirodes
преди 3 години
Белите,които протестират са Антифа,феминистки,гейове,лесбийки,зелении друга левичарска ***.Такива винаги гласуват за демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
vanaia
преди 3 години
Ей Докле свят светува ще има и достатъчно *** народ да се води като офффца на паша. Чиста форма на пропаганда, примесени с анархизъм. Бяло,черно е регулирано преди повече от 70г. За какво говорим тука!? Случило се е да е ***, но ако беше бял някой съмнява ли се че нещата щяха да са различни. Аз лично не мисля. И така и не се разбра Георги съпротивлявал ли се е при ареста? И е крайна сметка използвал ли е фалшива пара или всичко стана за едното нищо. И четиримата полицай са виновни за убийството! Психари в униформа. Дано ги осъдят всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
pioner
преди 3 години
По голяма част от "грабещите мaнгусти" са бели от така наречения "white trash" които са основните гласоподаватели на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Време е, бай Тръмпе, да спреш грабещите мaнгусти! Това ли им беше зовът за справедливост? Да разграбят и окрадат магазините? И защо всички грабещи са черни? Е после нямало да има расизъм!Малко 2 в 1 се получи ситуацията, за да изпуснат напрежението, натрупало се от корона кризата, позволиха на долната соц прослойка да пограби малко, само дето всичко ще и излезе през носа, но все още не го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още