IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да изкара армията по улиците

Ню Йорк стана поредният голям американски град, който наложи полицейски час

10:55 | 02.06.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SHAWN THEW</em></p>

Снимка: EPA/SHAWN THEW

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява в случай на нужда да използва военна сила, за да спре бутновете в САЩ. На фона на протести и хаотични сцени пред Белия дом Тръмп обяви мобилизирането на всички налични граждански и военни сили на своето правителство в понеделник вечерта (местно време) и предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи продължаващите вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от бял полицаи.

В най-малко 75 града, включително някои от най-големите в страната, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт, предава Ройтерс.

Изказвайки се в Розовата градина на Белия дом, Тръмп заяви: „Слагаме край на безредиците и беззаконията, които се разпространиха в страната ни.“ Той добави: „Ако град или щат откажат да предприемат действия, които са необходими за да защитят живота и собствеността на техните граждани, ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях“. 

Тръмп може да използва за целта закон от преди два века, който позволява на президентите, без да се съобразяват с местните власти или Конгреса, да изкарат на улиците федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом, след което президентът посети близка църква и позира пред нея с библия в ръка и каза, че Америка "се завръща силна" и "няма да отнеме много време". По време на изказването на Тръмп в розовата градина силите за сигурност използваха сила, за да изтласкат демонстранти извън Белия дом, включително сълзотворен газ, както съобщи репортер на DPA. И военна полиция беше използвана и срещу демонстрантите. Магазини, ресторанти и хотели в района бяха барикадирали своите витрини.

„Американците с основание са отвратени и се бунтуват от бруталната смърт на Джордж Флойд", добави президентът. Но според него паметта на убития в Минеаполис американец не бива „да бъде удавена от гневна тълпа".

Доналд Тръмп бе критикуван за острите си реакции, включително за нови нападки срещу медиите, от губернатора на щата Илинойс. Джей Би Прицкер обясни пред Ройтерс, че е реагирал в конферентен разговор на президента с губернаторите, след като никой не е заел позиция срещу част от това, което прави Белият дом. В този разговор Тръмп предупреди губернаторите дапотушат протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. Той нарече губернаторите „слаби“ и обеща да смаже „много силно“ протестите във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 5
Achtung
преди 3 години
Режима на Асад, опа грешка режима в САЩ ще използва армията срещу население си. Време е Мария Захарова да отиде да раздава корабийки на протестиращите, а ЕС да наложи санкции за погазване на човешките права. Китай просто трябва да увеличи производството на фойерверки и бомбички, гледам тълпата активно ги използва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Ахаа, значи когато в Сирия протестираха срещу сатрапа и той гръмна няколко "борци за свобода" демокрациите поискаха да си ходи и му спретнаха цяла Гражданска война. НО, когато демократите гърмят в САЩ то е срещу "***", която трябва да се покрие в дупките си. Вие не се различавате по нищо нито от Садама, ни от Кадафи, нито от Сталин, за които народа е матрял, който трябва да си стои покрит в дупките, за да не яде сопата! А що се рева тук, кога дяда Вова арестува няколко ученици на протести в Петербург! Освен това правите категорични заключения за нещо, на което не сте свидетели, а ви се поднася медийно смляно и придъвкано в удобна за храносмилателния тракт форма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
А ти пък откога стана мeка китка либералче? Не бой се, няма да се стреля на месо, поне не повече от необходимото. Излезе ли армията, всичката cгaн ще се скрие в дупките откъдето е изпълзяла. И когато имаш малко свободно време, помоли някой да ти обясни разликата между демокрация и слободия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Хахаха, както викаше Петър Младенов: "Най-добре танковете да дойдат!"Веднага в САЩ да се изпрати Българския хелзински комитет, да им обадят, как се справят "демократично" с кризата. Вата, ти взе да цитираш на Импето Библията! Таки като теб, с малко повече власт, биха спретнали по един концлагер, за неправедните. Така де "Трудът освобождава"!Стоенчо, ако такива протести бяха в мама Раша, до сега езикът ти да се перфорирал, като билетче от градския траспорт ;) Фиг1 и като изкараш армията ще стрелят на месо по собствения си народ ли!? Знаеш ли какво е да се изкара армия срещу народа. А ако има много жертви от двете страни. Ако почнат атентати, ако тълпата се радикализира още повече. Демокрацията ще се превърне в терор.... Най-голямата демокрация. Ще излезе, че астронафтите от Дракона, са се измъкнали навреме! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В САЩ осигуряването за здраве и пенсия са направени по много лесен и разбираем начин, който аз харесвам, а той е:Плащаш - ПолучавашМи като не си си платил здравна осигуровка/застраховка, кво искаш?Плати си и ще получиш! Същото е и пенсиите, всеки избира колко да отделя от доходите си за пенсия. Накрая получаваш обаче това, което си отделил! И това е правилно! Не желая с моите пари да се плащат здравни осигуровки на негрмотни и развъждщи се бацили от ромски произход, които нямат 1 ден трудов стаж и са напуснали училище във 2ри клас, щото не ги кефи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Новият расизъм няма да се определя от цвета на кожата, а с какво се допринася за обществото.Тълпата изpоди, която граби магазини (но не за храни, защото е гладна, а за маркови дрехи), са новите "чeрнилки". Без значение от цвета на кожата им. Да, повечето от тази тълпа са черни, това са фактите.Трябва да се отдаде заслуженото на хора от всякаква раса, които обаче са се интегрирали, учили, работят и допринасят за обществото. Те са моделът за подражание.Не мисля, че някой има нещо против афроамериканец, работещ прилежно, плащащ данъците си, грижещ се за образованието на децата си и живеещ, според нормите, нали?!Тук говорим за мaнгустите, *** същества, все чакащи някой да им даде и научени да крещят за "права", занимаващи се основно с крими деяния и допринасящи с нищо към обществото. Новият расизъм е именно към такива и това е по цял свят! На нормалния човек му писна да хрантути търтеи и да му обясняват, че това било правилно и че не може да говори против това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
Да, прав си. едни гейове и лесбиийки натириха президента на USA в бункера. Тоя президент е гола вода нещо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
Прословутата американска конституция предвижда носене на оръжие от американците за да могат да се защитят от властта ако дойде някой тоталитарен едноличен сатрап и посегне на правата им. Кой ли ще е той? Та като разправяте тука небивалици имайте и това в пред вид. В САЩ чернокожа американка почти няма шанс да получи здравна помощ, освен ако е много богата и с диамантена (май така беше) застраховка. За бедните няма и здравеопазване там, няма и работа. Само почасово, без отпуски, без нищо. Тя затова и рязко скочи безработицата. Вече неофициално се говори за 25 процета да стига. Даже официалната стана 20 процента. Много е. Страшн много. Отделно соц. неравенство в САЩ, както и у нас е огромно. И те, и ние имаме коеф. нд Джини над 8. Ще рече 20 процента най-богати имат над 8 пъти по-голям доход от 20 процента най-бедни. За сравнвнив е ЕС някои държави са на коеф. 3.5. Къде е 3.5 , къде е 8. Не знам наистина техните тъмнокожи дали са така мързеливи и крадливи като нашите тъмнокожи, но проблем си имаме и ние и те. Нашите със сигурност не искат и да учат даже, а камо ли и да работят. 160 гдини след гражданската война много неша са си все същите в САЩ. Докато започнат война и им дотрябват черните войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Странно е, че не са използвали водоструйки и звукови оръдия за разпръскване на тълпата. Толкова пари дадоха за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Как им ги погазват? Не им разрешават да се избелват или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още